SLAA

SLAA

Boek van de week

Boek van de week

Elke vrijdag geeft de SLAA u een geheel subjectieve leestip om het weekend mee door te komen. Deze week: Legende van een zelfmoord van David Vann (De Bezige Bij).

‘Een van de beste debuten die ik in de afgelopen vijf jaar heb gelezen.’
– Wim Brands in Boeken

In 1980 pleegt de vader van David Vann zelfmoord. Met zijn geliefde aan de andere kant van de telefoon haalt hij de trekker over. Legende van een zelfmoord is een semi-autobiografische verhalenbundel, die steeds weer terugkomt op die ene gebeurtenis uit het leven van Vann. De korte verhalen versterken elkaar, maar staan ook op zichzelf. Ze belichten ieder een andere kant van hetzelfde verhaal.
David Vann herleeft in zijn debuut het Alaska waar hij als kind opgroeide. Hij vertelt het verhaal van het tragische huwelijk van zijn ouders, de onvermijdelijke scheiding en de alles overschaduwende zelfmoord van zijn vader. Het boek bestaat uit vier korte en één langer verhaal, genaamd Sukkwan Island.

Sukkwan Island
Roy Fenn is een jongen van dertien jaar, wanneer hij met zijn vader Jim naar een eiland in Alaska trekt om daar in de wildernis te overleven. Jim heeft het niet goed voorbereid, er zijn onvoldoende voorzieningen en Roy wil het liefst terug naar huis, maar heeft het gevoel dat hij zijn vader niet in de steek mag laten. Het is Alaska, het is koud, de voedselvoorraden zijn bedorven en Jim ligt nachtenlang huilend in zijn slaapzak, terwijl Roy zijn best doet het gejammer van zijn vader niet te horen. Ze jagen als echte mannen, terwijl zijn vader ’s nachts in een wrak verandert. Met wapens binnen handbereik loopt alles uit op een groot drama, waarin radeloosheid een grote rol speelt.

Verdriet, verlies en onvermogen. De manier waarop David Vann de sfeer schetst en de relatie tussen vader en zoon weergeeft is van hoge kwaliteit. Er wordt weinig uitgesproken, maar de band tussen de mannen is pijnlijk zichtbaar. Je voelt het wringen in hun handelen, in de dialogen die vader en zoon voeren. Hoewel de korte, compacte verhalen sterk geschreven zijn, verveelt ook het verhaal Sukkwan Island niet in al zijn langdradigheid. Vanns manier van schrijven werkt toe naar een punt waarop alles onder spanning komt te staan.

Door: Lauranne van Grinsven

4495_Vann_Legende van een zelfmoord

David Vann
Legende van een zelfmoord
De Bezige Bij
Vertaler: Arjaan van Nimwegen
€ 12,50
256 pagina’s