SLAA

SLAA

Boek van de week

Boek van de week

Elke vrijdag geeft de SLAA u een geheel subjectieve leestip om het weekend mee door te komen. Deze week: Wij van Elvis Peeters (Uitgeverij Podium).

Wij is rauw, nietsontziend, heftig, grenzeloos en zelfs soms een beetje porno.

Een vriendengroep van vier meisjes en vier jongens ontdekken de macht van het lichaam. De meisjes trekken hun rokjes op boven een viaduct, de jongens kijken toe. Ze spelen, manipuleren, hoereren. Zelfs wanneer één van de meisjes de steeds verdergaande, perverse experimenten niet overleeft, biedt de normloosheid houvast. Tot ook die gaat vervelen.

Grenzen moet je bereiken en daarna verleggen.

Het boek opent met een teder verhaal over een ijspegel die al jaren in een vriezer wordt bewaard. Als kleine jongen vond één van de personages het voorwerp zo prachtig dat het absoluut niet verloren mocht gaan, niet wetend dat hij er later een meisje mee om het leven zal brengen.
Je wordt meegenomen met de jongeren en merkt dat je als lezer ook je eigen grenzen langzaam opschuift. Na de dood van het meisje lijken het verkrachten van een kat of het uitlokken van ongelukken daarbij in het niet te vallen. En je begrijpt de jongeren, die uit verveling in de broeierige setting van het Vlaamse platteland hun moraal verliezen. Er zijn geen drank en drugs in het spel, de jongeren voeren hun daden uit met hun volle verstand.

De verzameling van bizarre handelingen en extremen gedachten van de personages uit het boek zijn niet geheel fictioneel. Ze zijn gebaseerd op nieuwsberichten van een generatie die zich verloren heeft in een wereld waarin alles te koop is. Het is meer dan een roman. Wij is de wereld waarin wij leven.

Door: Lauranne van Grinsven

media_l_159278

Elvis Peeters
Wij
Uitgeverij Podium
€ 16,50 (€ 12,50 in midprice)
176 pagina’s