SLAA

SLAA

The Futureverse: SLAA op Brainwash

The Futureverse: SLAA op Brainwash

zo 29 oktober 2023
14:20
Melkweg Cinema

Op 29 oktober staan we op Brainwash Festival met The Futureverse!

Hoe zou de toekomst eruitzien als je die helemaal zelf kon bedenken? SLAA vroeg dit aan drie schrijvers: Tom Hofland, Daniëlle Zawadi en Daphne Huisden. Het resultaat: een audiovisuele verkenning van radicale toekomstbeelden. Een zoektocht in woord en beeld naar hoe het óók kan. Het programma wordt gemodereerd door Roos van Rijswijk.

Programma

14:20 – 14:50 én 15:20 – 15:50 Tom Hofland

Wat stel jij je voor als je over de toekomst nadenkt? Zien je een tragikomische dystopie verschijnen, een absurdistische sci-fi, of een regelrecht horrorscenario? Schrijver Tom Hofland gaat op onderzoek en creëert een nieuw toekomstbeeld.

16:20 – 16:50 én 17:20 – 17:50 Daniëlle Zawadi

Wat betekent het om jong te zijn? Hoe geef je je leven vorm als je in de Democratische Republiek Congo geboren bent maar opgegroeid in Nederland? Wat betekent dit voor je identiteit? Schrijver, spoken word artiest en gen-z’er Daniëlle Zawadi onderzoekt vriendschap, ouder worden en woorden geven aan je identiteit.

18:20 – 18:50 én 19:20 – 19:50 Daphne Huisden

Waar zijn geloof, hoop en gemeenschap als je een buitenstaander bent? Al filosoferend schrijft Daphne Huisden over het zoeken naar betekenis in de alledaagse werkelijkheid. Voor Brainwash Festival onderzoekt Daphne in een audiovisuele verkenning moraliteit en gemeenschapszin.

Foto: Wouter le Duc

Daniëlle Zawadi (1999) schrijft proza en treedt op met spoken word. Haar verhalen gaan veelal over wat het betekent om jong te zijn in Nederland als iemand van de tweede generatie: geboren in de Democratische Republiek Congo maar opgegroeid in Nederland. In haar werk kaart Zawadi haar bi-culturele achtergrond aan. Ze heeft het over vriendschap en hoe de definitie daarvan verandert des te ouder ze wordt. In het theater debuteerde Daniëlle met Alstublieft, Zawadi. Door haar passie voor schrijven initieerde Zawadi een platform voor woordkunst in Den Haag: Het Zwarte Schaap. Verder was zij deelnemer van het Letterenfonds’ Slow Writing Lab, won ze tijdens de 1st Queer & Feminist Poetry Awards de Black Indigenous People of Color Voice Award in 2020. Ze ging in 2022 mee met het Das Mag zomerkamp. In 2022 stond Daniëlle op de 39e Nacht van de Poëzie. Zij was coach van Poetry Circle 070 in het seizoen 2022/2023. Momenteel is ze programmamaker bij Poetry International Rotterdam en Crossing Border Den Haag. Daarnaast doet ze vrijwilligerswerk bij Centrum 1622, Love Your Mind een project over de mentale gezondheid bij jongeren in Den Haag.

Foto: Salih Kiliç

Daphne Huisden (1988) debuteerde in 2010 met de roman Alles is altijd fictie die genomineerd werd voor de Academica Literatuurprijs en die door Wim Brands werd opgenomen in de bloemlezing De Nederlandse literatuur van de 21e eeuw. In 2013 verscheen Dit blijft tussen ons, genomineerd voor de Halewijnprijs in datzelfde jaar. In 2021 kwam haar derde roman Charlatans uit. Daarnaast publiceerde ze verschillende stukken en korte verhalen, o.a. in literair tijdschrift Tirade, de Revisor en De Gids. 

Foto: Iduna Paalman

Tom Hofland (1990) is schrijver en podcastmaker. Na het verschijnen van zijn debuutroman Lyssa (2017, Uitgeverij Querido), een modern historisch drama over liefde en hondsdolheid,  werd hij door de Volkskrant uitgeroepen tot het literaire talent. Zijn derde roman, De Menseneter (2022) werd bekroond met de BNG Bank literatuurprijs. Naast romans schrijft hij toneel en is hij radio- en podcastmaker. Zo maakte hij onder andere samen met Pascal van Hulst de populaire podcast De Blankenberge Tapes (VPRO) die werd genomineerd voor de Prix Europa. 

Foto: Herman van Bostelen

Roos van Rijswijk (1985) debuteerde in 2016 met de roman Onheilig, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Door de Volkskrant werd ze dat jaar uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Ze publiceerde verhalen in onder meer De Revisor, De Gids, Tirade, De Groene Amsterdammer en de VPRO Gids, en schrijft recensies voor NRC. In 2018 verscheen De olifant van de bovenbuurman, met illustraties van Sylvia Weve. Haar verhalenbundel De dwaler werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. Ze studeerde Nederlandse letterkunde en literatuurwetenschap, was columnist van Advalvas en schreef toneel voor Theatergroep Thomas. Ze is een van de initiatiefnemers van de J.M.A. Biesheuvelprijs, de eerste literaire prijs voor verhalenbundels.