SLAA

SLAA

Schrijvers in het donker: Maarten van der Graaff

Maarten presenteert: Songs from the Second Floor (35mm)

Schrijvers in het donker: Maarten van der Graaff

Maarten presenteert: Songs from the Second Floor (35mm)

do 13 december 2018
19.30
Rialto

Schrijvers in het donker

Wat ziet een schrijver als hij naar een film kijkt? Welke indrukken neemt hij mee uit een museum? Op welke manier zijn beeldende kunst, film en literatuur via de schrijver met elkaar verbonden?

Iedere maand nodigt Schrijvers in het donker een schrijver uit om zijn of haar favoriete film te laten zien. Vooraf gaan we in gesprek over de invloed van beeld op het werk van de schrijver, en film in het bijzonder. Aan de hand van beelden en fragmenten vertelt de schrijver over de manier waarop kijken en schrijven en literatuur en film met elkaar zijn verbonden. Daarbij onthult de schrijver niet alleen iets over de praktijk als schrijver maar ook over de manier waarop literatuur en de visuele kunsten van elkaar verschillen en waarin ze elkaar overlappen en aanvullen.

De gesprekken worden geleid door Basje Boer, schrijver en filmjournalist voor o.a. De Groene Amsterdammer.

Op 13 december is dichter en schrijver Maarten van der Graaff te gast. Maarten Van der Graaff schreef de dichtbundels Vluchtautogedichten (2013, Atlas Contact) en Dood werk (2015, Atlas Contact), die werden bekroond met respectievelijk de C. Buddingh’-prijs en de J.C. Bloem-poëzieprijs. In 2017 verscheen zijn debuutroman Wormen en Engelen (Atlas Contact).

We kijken Roy Andersson’s Songs from the Second Floor op 35mm.

Songs from the Second Floor (35mm!)
Het is verre van eenvoudig een originele film als Roy Anderssons Songs From the Second Floor samen te vatten. Op het eerste gezicht lijkt Songs een losse verzameling van uiterst nauwkeurig gechoreografeerde scènes, waarin een bizar universum wordt geschetst, bevolkt door even bizarre personages: een goochelaar die een man doormidden zaagt, dode schuldeisers, moordzuchtige bisschoppen, enz.  De eenheid in het verhaal schuilt echter in de symbolische laag, waarin Andersson op absurde en humoristische wijze commentaar levert op de condition humaine en hij doet dat in heel opvallende kleuren, die heel fraai tot hun recht komen op de 35mm-kopie van deze film. Geïnspireerd op het werk van de Peruviaanse dichter César Vallejo. Onder meer bekroond bij het filmfestival van Cannes in 2000.

In januari is dichter Radna Fabias bij Schrijvers in het donker te gast.

Schrijvers in het donker is een programma van Rialto en SLAA.