SLAA

SLAA

SLAA x Oorzaken: Na het uitsterven

SLAA x Oorzaken: Na het uitsterven

Ischa den Blanken, Joost Oomen, Roos van Rijswijk, Fiep van Bodegom

Met Bastian Benjamin, Ischa den Blanken, Fiep van Bodegom, Joost Oomen, Roos van Rijswijk en Miriam van Ommeren.

Mogelijk leven we nu in een uitstervingsgolf. Wat voor nieuwe wereld zou hieruit kunnen voortkomen? Hoe ziet de wereld na het sterven eruit? Wat zullen we er kunnen horen, welke geluiden zijn weggevallen? Wie of wat zal verdwijnen, veranderen of juist ontstaan? In dit programma trekken vier schrijvers hun literaire zevenmijlslaarzen aan en springen een nog ongehoorde toekomst tegemoet.

Als startschot maakte producer Bastian Benjamin voor ieder van hen een korte geluidscompositie die een vreemde nieuwe wereld suggereert. De schrijvers reageren elk met een verhaal. Getriggerd door de geluiden van Benjamin banen ze zich een weg naar scifi-sprookjes, absurde dialogen en vrolijke horrorscènes. De schrijvers krijgen natuurlijk het laatste woord – maar het laatste geluid is voorbehouden aan Bastian Benjamin. Hij reageert op hun verhalen met een daverend of wie weet juist stilletjes wegsijpelend slotakkoord. Zo ontstaan vier verhalen die omhelsd worden door geluidscomposities: mini-estafettes waarin woord en geluid bij elkaar gaan horen als plasticsoep en de zee. Met Ischa den Blanken, Fiep van Bodegom, Joost Oomen en Roos van Rijswijk. Miriam van Ommeren modereert.

BIO
Dit programma is een samenwerking tussen Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en Oorzaken Festival.

Producer en filmmaker Bastian Benjamin creëert mysterieuze landschappen van geluiden die je meelokken naar een surrealistische wereld. Met zijn donkere elektronische composities deed hij in 2019 mee aan de Popronde, Nieuwe Electronische Waar en het schrijverskamp van ADE. In 2020 participeerde Bastian Benjamin in de Burger Beurs, een talentontwikkelingstraject waarvoor jaarlijks drie bijzondere nieuwe talenten uit Overijssel worden geselecteerd. Hij componeerde de sfeerbepalende muziek voor Danny | Jenny, een kort hoorspel van Ischa den Blanken dat de NTR Podcastprijs van 2020 won. In december 2020 bracht hij zijn debuutalbum uit: Two Truths.

Ischa den Blanken schrijft voor theater en is docent en trainingsacteur. Als maker is hij verbonden aan jeugdtheatercollectief Alter en productiehuis De Nieuwe Oost, waar hij het drieluik ‘3D – een spoken word EP’ ontwikkelde (2020) en artistiek producent is van verschillende podcasts. Als dichter won hij de Spoken Award voor Storytelling (2017). Zijn spokenwordhoorspel ‘Danny | Jenny’, waarvoor Bastian Benjamin de geluidsvormgeving deed, werd bekroond met de NTR Podcastprijs 2020.

Fiep van Bodegom is redacteur van De Gids en Extra Extra Magazine. Ze schrijft regelmatig over literatuur, o.a. voor De Groene Amsterdammer, NRC en De Nederlandse Boekengids. Daarnaast publiceert ze essays, proza en vertalingen en geeft ze les aan de afdeling Creative Writing bij Artez en Beeld & Taal aan de Rietveld Academie. Voor Public Art Amsterdam schreef ze een speculatieve audiotour door het Gaasperplaspark.

Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, theatermaker en drummer. Hij publiceerde de bundels Vliegenierswonden en De stort, de novelle De zon als hij valt, de roman Het Perenlied en de vinylsingles Joost Oomen en Vruchtjes eten. Oomen was zowel stadsdichter van Groningen als het literaire talent van 2021 volgens De Volkskrant. Oomen trad op van Pisa tot Ter Apel, van Viseu tot Vlieland en van de kerk tot het kippenhok.

Roos van Rijswijk is schrijver. Ze schreef de roman Onheilig (Anton Wachterprijs) en diverse verhalenbundels. Haar laatste bundel, De dwaler, verscheen in 2021 bij Querido. Ze bespreekt boeken voor NRC Handelsblad, presenteert literaire shows en geeft les aan de Schrijversvakschool. In 2018 maakte ze het hoorspel De barricade als onderdeel van de literaire hoorspelserie De Kloof.