SLAA

SLAA

SLAA op Oorzaken Festival: De ontmoeting

SLAA op Oorzaken Festival: De ontmoeting

Gijs Wilbrink, Lauranne van Grinsven, Martin Rombouts, Maartje Wortel

zo 4 juni 2023
15:00
De Brakke Grond, Grote zaal
Zondag 4 juni om 15.00 uur staat SLAA met De ontmoeting op Oorzaken Festival in De Brakke Grond!

Ons leven staat in het teken van allerlei ontmoetingen, van de vluchtig alledaagse, tot de weergaloos onvergetelijke; ontmoetingen die leiden tot een gesprek, tot vriendschappen, tot woede, tot verwarring, tot liefde en meer.

Een vluchtige ontmoeting die ontaardt in verwarring, een alledaags gesprek dat tot een grote liefde leidt, een woordenwisseling die in vriendschap eindigt: onze levens worden verbonden door ontmoetingen. SLAA en Oorzaken nodigden schrijvers Maartje Wortel, Martin Rombouts, Gijs Wilbrink en Lauranne van Grinsven uit om in estafettevorm een kort verhaal te schrijven waarin een ontmoeting centraal staat. Het kan een toevallige of geplande ontmoeting zijn tussen mensen en/of dieren; met elkaar, de natuur, het goddelijke, de dood. Componist en muzikant Erik Buschmann (Klangstof) voorziet de verhalen live van muziek en geluid. Na het festival worden de verhalen uitgebracht als vierdelige podcast door SLAAcast en Oorzaken.

Foto: Keke Keukelaar

Gijs Wilbrink (Doetinchem, 1984) is schrijver, podcastmaker en hoofdredacteur van ilfu.com. Zijn literaire debuut De Beesten verscheen in november 2022 en werd door recensenten en lezers enthousiast ontvangen. In de podcast Nooit Gezien bespreekt hij wekelijks met actrice Anna Drijver en regisseur Ivo van Aart een filmklassieker die je absoluut gezien moet hebben. Als frontman van de punkbands Tenement Kids en ZERO ZERO ZERO maakte Gijs meerdere platen en toerde hij door binnen- en buitenland. Zowel in zijn liedjes als in zijn literatuur is hij geïnteresseerd in grote tegenstellingen; tussen generaties, plaatsen, ideologieën. In zijn rauwe portretten wordt het decor vaak zelf een personage – of dat nou de groezelige underground muziekscene is of de Achterhoekse bossen van zijn jeugd. In zijn roman De Beesten komen veel van zijn omzwervingen samen; een groot verhaal over familie en afkomst, het platteland en de stad, religie en activisme, kunst en punk en motocross.

Foto: Jante Wortel

Martin Rombouts (Rotterdam,1992) is schrijver, theatermaker en performer. Hij publiceerde in Tirade en de Revisor, en treedt veel op, zo stond hij op het podium bij onder meer Oerol, de Parade, Lowlands en Perdu. Martins werk is een onderzoek naar het nu, naar de verhalen en krachten die ons leven vormgeven. Hij heeft een bijzondere interesse voor economie, macht, liefde, internet, rouw en het leger. Sinds zijn afstuderen werkt Martin op het snijvlak van literatuur, theater en nieuwe media. Hij maakte de voorstelling Poetic Resistance (Parade, Oerol, Explore The North), en de kookprogramma’s Het Kookeiland en De Eilandproef (Oerol). In zijn residentie bij Woord900 onderzocht hij zijn omgeving en rouwproces in dialoog met door kunstmatige intelligentie gegenereerde afbeeldingen. Martin is lid van BOYBAND, de literaire boyband. In februari 2023 won hij De Slimste Mens (KRONCRV).

Foto: Aline Bouma

Lauranne van Grinsven (1991) studeerde Creative Writing aan ArtEZ. Haar stijl is kort, fragmentarisch, teder en rauw. Het thema loslaten en vasthouden staat centraal in haar werk. Hier zijn is niet de bedoeling is haar debuutroman.

Maartje Wortel (Eemnes, 26 oktober 1982) is een Nederlandse schrijfster. Ze publiceerde korte verhalen in de literaire tijdschriften Passionate Magazine, De Brakke Hond en De Gids. Haar columns verschenen in NRC Next en Trouw. Maartje Wortel debuteerde in 2009 met de verhalenbundel Dit is jouw huis bij De Bezige Bij. In 2011 verscheen haar eerste roman Half Mens, waarvoor zij genomineerd werd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs. In 2014 verscheen eveneens bij de Bezige Bij het goed onthaalde IJstijd. In 2015 kwam bij de opstartende uitgeverij Das Mag de verhalenbundel Er moet iets gebeuren uit. Er volgen naast goede recensies ook nominaties voor de Fintro Literatuurprijs en de ECI Literatuurprijs.

Erik Buschmann is drummer en producent. Samen met Koen van de Wardt en Wannes Salomé vormt hij de band Klangstof. Ze maken furore met samensmelting van synth-pop, post-rock en elektronische muziek. Inmiddels zijn ze opgeklommen tot een van de meest veelbelovende Europese exportproducten. Nadat Erik zijn compositievaardigheden geleidelijk heeft uitgebreid om elementen uit een breed spectrum van invloeden te integreren – van abstracte hiphop tot elektronica, via ambient en chille popvibraties, beweegt Erik zich nu in een genre-ongebonden klasse van zichzelf.