SLAA

SLAA

Schrijvers in het donker: Radna Fabias

Radna Fabias selecteert Me and You and Everyone We Know (35mm!)

Schrijvers in het donker: Radna Fabias

Radna Fabias selecteert Me and You and Everyone We Know (35mm!)

Basje Boer, Radna Fabias

do 24 januari 2019
Rialto

Schrijvers in het donker

Wat ziet een schrijver als hij naar een film kijkt? Welke indrukken neemt hij mee uit een museum? Op welke manier zijn beeldende kunst, film en literatuur via de schrijver met elkaar verbonden?

Iedere maand nodigt Schrijvers in het donker een schrijver uit om zijn of haar favoriete film te laten zien. Vooraf gaan we in gesprek over de invloed van beeld op het werk van de schrijver, en film in het bijzonder. Aan de hand van beelden en fragmenten vertelt de schrijver over de manier waarop kijken en schrijven en literatuur en film met elkaar zijn verbonden. Daarbij onthult de schrijver niet alleen iets over de praktijk als schrijver maar ook over de manier waarop literatuur en de visuele kunsten van elkaar verschillen en waarin ze elkaar overlappen en aanvullen.

De gesprekken worden geleid door Basje Boer, schrijver en filmjournalist voor o.a. De Groene Amsterdammer.

Op 24 januari is dichter en schrijver Radna Fabias te gast. Radna Fabias debuteerde met de bundel Habitus, waarvoor ze de C. Buddingh’-prijs 2018 ontving. In deze bundel vraagt zij zich in poëzie af wat ‘thuis’ nou eigenlijk is.

We kijken Miranda July’s Me and You and Everyone We Know, speciaal voor de avond gepresenteerd op 35mm.

Me and You and Everyone We Know (35mm!)

Een vader die zijn hand in brand steekt om de aandacht van zijn kinderen te trekken, een zesjarig jongetje met een bijzondere internetrelatie en een meisje die een staafmixer voor haar uitzet koopt, dat is Me and You and Everyone We Know, de eerste speelfilm van Miranda July. Conceptueel kunstenares Christine (Miranda July) probeert haar werk in een galerie te krijgen, maar mag haar tape niet persoonlijk aan de conservatrice overhandigen – zelfs niet als ze bij toeval naast haar in de lift komt te staan. Ze moet hem maar opsturen, anders is de kans groot dat hij kwijt raakt. ‘Ik ben er zo dichtbij,’ stamelt ze. Me and You and Everyone We Know is een fragmentarisch sprookje waarin álle personages consequent misgrijpen. Een film over het moderne leven, over eenzaamheid, (mis)communicatie, en de kracht om door te gaan. Me and You and Everyone We Know voorziet grootsteedse worsteling van een twinkelend, gouden randje. ‘Leef met fantasie, moed en gratie’, luidt het motto van Christine/July. Haar film laat zien hoe dat moet. Bekroond met de Caméra d’Or.

In februari is schrijver Maartje Wortel bij Schrijvers in het donker te gast.

Schrijvers in het donker is een programma van Rialto, Basje Boer en SLAA.