SLAA

SLAA

Schrijvers in het donker: Maartje Smits presenteert Pina 3D

Hoe kijkt een schrijver?

Schrijvers in het donker: Maartje Smits presenteert Pina 3D

Hoe kijkt een schrijver?

Maartje Smits

do 8 november 2018
19:30
Rialto

Schrijvers in het donker

Wat ziet een schrijver als hij naar een film kijkt? Welke indrukken neemt hij mee uit een museum? Op welke manier zijn beeldende kunst, film en literatuur via de schrijver met elkaar verbonden?

Iedere maand nodigt Schrijvers in het donker een schrijver uit om zijn of haar favoriete film te laten zien. Vooraf gaan we in gesprek over de invloed van beeld op het werk van de schrijver, en film in het bijzonder. Aan de hand van beelden en fragmenten vertelt de schrijver over de manier waarop kijken en schrijven en literatuur en film met elkaar zijn verbonden. Daarbij onthult de schrijver niet alleen iets over de praktijk als schrijver maar ook over de manier waarop literatuur en de visuele kunsten van elkaar verschillen en waarin ze elkaar overlappen en aanvullen.

De gesprekken worden geleid door Basje Boer, schrijver en filmjournalist voor o.a. De Groene Amsterdammer.

Op 8 november is dichter Maartje Smits te gast. Maartje Smits studeerde aan de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Ze schreef de dichtbundels Als je een meisje bent (2015, De Harmonie) en Hoe ik een bos begon in mijn badkamer (2017, De Harmonie). We kijken de film Pina 3D. 

Pina 3D
De eerste moderne dansfilm in 3D met in de hoofdrol de legendarische Duitse choreografe Pina Bausch. Bausch veranderde de taal van de dans, en wist als geen ander de toeschouwer te betrekken en te beroeren. De film concentreert zich op de voorbereiding en uitvoering van vier van Bausch’ beroemdste choreografieën: Le sacre du printempsCafé MüllerKontakthof en Vollmond. Niet een film over, maar een film voor Pina Bausch, zo benadrukt Wenders.

Op 13 december is schrijver en dichter Maarten van der Graaff te gast. Maarten Van der Graaff schreef de dichtbundels Vluchtautogedichten (2013, Atlas Contact) en Dood werk (2015, Atlas Contact), die werden bekroond met respectievelijk de C. Buddingh’-prijs en de J.C. Bloem-poëzieprijs. In 2017 verscheen zijn debuutroman Wormen en Engelen (Atlas Contact).

Schrijvers in het donker is een programma van Rialto en SLAA.