SLAA

SLAA

Schrijvers gaan voor goud

Wie dacht dat alleen sporters zich in het zweet werken om de beste te zijn, vergist zich; ook schrijvers wedijveren dat het een lieve lust is. In aanloop naar de Olympische Zomerspelen 2024 organiseren SLAA en Daniël Rovers het programma ‘Schrijvers gaan voor goud’, over sportende schrijvers en schrijven over sport. Daniël Rovers bracht in 2023 het boek In één vloeiende beweging uit, over zijn fascinatie voor (lichamelijke) beweging.  

SLAA en Daniël nodigen verschillende sportende schrijvers uit om te vertellen over hun lijfsport. Daarnaast kun je luisteren naar een panelgesprek. Hoe schrijf je succesvol over sport? Wat is er voor moois geschreven over sport? Wat hebben schrijven en sport eventueel met elkaar te maken? De schrijvers nemen ons mee in hun bewegingen en technieken. Er is geen kwalificatielimiet. Van een extreem laag niveau tennis tot uitblinkers in break dance: alle verschillende sporten en niveaus komen voorbij. 

We trappen een balletje met o.a. Daan Doesborgh, Femke Heemskerk, Sanneke van Hassel, Hanan Faour en Hendrick de Pecker. De laatste namen worden binnenkort bekendgemaakt! Het programma wordt gepresenteerd door Wilfried de Jong. 

Het programma vindt plaats op woensdag 12 juni in Podium Mozaïek. Aanvangstijd: 20:00 uur. 

Foto: Chris van Houts

Daniël Rovers (1975) is schrijver. Bij Wereldbibliotheek verschenen van hem de veelgeprezen romans Elf (2010) en Walter (2011). Met de essaybundel De figuur in het tapijt (2012) en het reisboek De zon is het probleem niet (2014) liet hij zien in meerdere genres thuis te zijn. In 2017 verscheen de roman De waren, die werd genomineerd voor de ECI-literatuurprijs. Samen met Iannis Goerlandt vertaalde hij David Foster Wallace’ postume roman De bleke koning. Hij studeerde Nederlands en filosofie in Nijmegen en promoveerde op een proefschrift over auteursfiguren aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2022 verscheen zijn nieuwste roman Vergeten meesters. In 2023 verscheen de essaybundel In één vloeiende beweging (Wereldbibliotheek).

Daan Doesborgh (1988) is schrijver en presentator, en woont in Amsterdam. Hij is redacteur van Tirade en oud-redacteur van Propria Cures. In 2010 werd hij Nederlands Kampioen Poetry Slam. In samenwerking met de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) maakt hij de maandelijkse Poëziepodcast. Momenteel werkt hij aan zijn debuutroman, die zal verschijnen bij uitgeverij Van Oorschot. Zijn dichtbundel Moet het zo verscheen in februari bij Van Oorschot.

Foto: Fred Ernst

Sanneke van Hassel (Rotterdam, 1971) schreef zeven verhalenbundels en twee romans. Haar werk wordt geprezen om de heldere toon en het raffinement en is bekroond met de BNG Nieuwe Literatuurprijs en de Anna Blamanprijs. Daarnaast is ze lid van auteurscollectief Fixdit en pleitbezorger van het korte verhaal. Haar verhalenbundel Nederzettingen werd alom bejubeld. In april 2024 verscheen haar nieuwste bundel, Milde klachten.

Foto: Lin Woldendorp

Hendrik de Pecker is dichter, toneel- en scenarioschrijver en niet praktiserend ingenieur. Hij studeert Writing for Performance aan de HKU. In 2019 won hij met zijn poëzie de tweede prijs van Write Now! Eindhoven. In 2018 stond hij met een multidisciplinaire samenstelling op Lowlands. Verder stond hij op Onbederflijk Vers en was hij dit te vinden op de digitale editie van Dichters in de Prinsentuin. Voor de voorstelling Modder Joch die hij op ILFU Fringe presenteerde werkte hij samen met muzikant Vos van der Noordt.

Foto: Anneke Hymmen

Hanan Faour (Venray, 1998) is een Nederlands-Libanese schrijver die verhalen vertelt in tekst, beeld en html. Ze studeerde af aan Creative Writing ArtEZ, waar ze inmiddels ook lesgeeft in vakken als transmedia, AI & Barbie. Eerder won ze de El Hizja Literatuurprijs. Haar werk is onder anderen verschenen bij, op en in De Revisor, Mooie Woorden en Crossing Border. schervenstad (2022) is haar debuutroman, waarmee ze werd genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs 2023.

Femke Heemskerk is oud-zwemkampioen en boekverkoper. Ze won maar liefst 65 internationale medailles. Ze vierde haar grootste successen op de estafette. Met de Nederlandse ploeg was Heemskerk tussen 2008 en 2012 vier jaar lang ongeslagen op de 4×100 meter vrij, het nummer waarop ze in Beijing in 2008 olympisch kampioen werd. In 2014 werd haar geduld beloond op de 100 meter vrij op de WK kortebaan in Doha, waar ze goud veroverde. Dit jaar werd ze voor het eerst Europees kampioene op dezelfde afstand. Met haar persoonlijke record van 52,69 seconden, gezwommen in 2015, is Heemskerk nog altijd de Nederlands recordhoudster op het koningsnummer. In 2021 zette ze een punt achter haar zwemcarrière en ging ze werken als boekverkoper.

Wilfried de Jong (1957) is een Nederlandse schrijver en maker van theater- en tv-programma’s. Hij verwierf nationale bekendheid als onderdeel van het cabaretduo Waardenberg en De Jong, dat hij in 1985 samen met Martin van Waardenberg oprichtte. In het theaterseizoen 2023-2024 bundelt De Jong zijn krachten met Caro Derkx in Haar in de wind, een voorstelling voor wielerverhalen en humor op vier dunne bandjes. Daarnaast bedacht en presenteerde hij de tv-programma’s Sportpaleis De Jong en Holland Sport en presenteerde hij 24 uur met. en Zomergasten. Naast zijn carrière in het theater en op tv schrijft De Jong ook. Zijn werk staat grotendeels in het teken van zijn passie: sport. Hij schreef diverse columns, boeken en verhalen over wielrennen en voetbal.