SLAA

SLAA

Scheppingsverhaal – Minke Douwesz

Scheppingsverhaal – Minke Douwesz

2009-10-27 20:00:00

Drie jaar lang schreef Minke Douwesz aan haar debuut, van 1996 tot 1999. Vervolgens nam ze nog eens twee jaar de tijd om de tekst over te typen. Het uiteindelijke resultaat werd in 2003 door uitgeverij Van Oorschot uitgegeven: Strikt, een roman over de moeizaam opbloeiende liefdesrelatie tussen psychiater Idske en violiste Judith.  Met een ongekend gevoel voor detail legt Douwesz het zielenleven van de hoofdpersoon bloot, die zelf als onderdeel van haar opleiding tot psychiater in psychoanalyse moet. Alle zelfinzicht ten spijt, kost het haar ontstellend veel moeite tot een wezenlijke relatie met Judith te komen.
Vijf jaar later (2009) verschijnt Douwesz’ tweede roman, Weg, wederom een vuistdikke roman, ditmaal over de moeizame beëindiging van de relatie tussen Edith en Norma. Edith werkt zich over de kop als gynaecologe en doet daarnaast promotieonderzoek naar anorexia. Norma zit al jaren thuis met vage klachten en een berg opgehoopte frustratie. Wanneer de bom barst en Edith de relatie wil beëindigen, blijkt dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.

In het Scheppingsverhaal zal Minke Douwesz nader ingaan op haar werkwijze: hoe komt ze tot haar onderwerpskeuze en hoe verhoudt deze zich tot haar eigen leven? Welke schrijvers zijn haar grote voorbeelden, welke middelen past ze toe om de lezer meer dan 600 bladzijden lang te boeien? Marja Pruis leidt de avond in en gaat na afloop in gesprek met Minke Douwesz.