SLAA

SLAA

Roots! op Read My World 2023

za 16 september 2023
18:00
Tolhuistuin, Galerij

SLAA organiseert tijdens het Read My World festival het programma Roots!, over de invloed van literatuur op iemands kunstenaarschap.

Jeffrey Spalburg, Mira Feticu, Mathieu Charles en Elte Rauch geven in een column antwoord op vragen als: met welke literatuur kwam je als kind of jongvolwassene in aanraking? Wat stond er bij je ouders in de boekenkast? Wat werd er in de omgeving gelezen? Las je boeken die jouw roots duiden, of juist niet? Op welke manier hebben deze werken jouw geluid als maker/schrijver gevormd?

Aansluitend gaan ze met elkaar in gesprek. Herkennen zij zich in elkaars verhaal? Wat zijn de overeenkomsten of juist verschillen? Het programma wordt geleid door Nancy Jouwe.

Zaterdag 16 september in de Galerij in de Tolhuistuin!

Nancy Jouwe (zij/haar) is dochter van een Indische moeder en een Papua vader. Zij studeerde Vrouwenstudies en Cultuurgeschiedenis in Utrecht en York. Jouwe werkte 20+ jaar in de NGO-sector als projectmanager, directeur en curator op het snijvlak van vrouwenrechten, transnationale bewegingen en kunst, cultuur & erfgoed. Ze werkt als onderzoeker, curator & projectleider op het gebied van culturele en sociale bewegingen in postkoloniaal Nederland en doceert bij de Universiteit Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, SIT en CIEE. Ze is vooral geïnteresseerd in vrouwenstudies, gender en etniciteit, Papua erfgoed en identiteit, en transculturele kunstprojecten. Jouwe co-publiceerde verschillende boeken, waaronder Papua’s? Oja, die bestaan echt, he? Een inventarisatie van de Positie van Papuavrouwen in Nederland, 1958-1992 (met Marlise Mensink, 1993) en Caleidoscopische Visies. De zwarte, Migranten-en vluchtelingenvrouwenbeweging in Nederland (met Maayke Botman en Prof Gloria Wekker, 2000). In 2012 verscheen van haar hand Paradijsvogels in de polder. Papoea’s in Nederland, met foto’s van Bodil Anaïs.

Foto: Rob Kluitenberg

Jeffrey Spalburg behoort inmiddels tot de veteranen in de Nederlandse comedywereld. Ooit begonnen als MC doorliep hij de toneelschool en werkte hij 15 jaar als acteur voor theater, televisie en een beetje film. Hij kwam pas echt tot leven toen hij via de stand-upcomedy het cabaret ontdekte en zijn eigen platform, FATU, opzette. Vanuit het Bijlmer Parktheater en ook op andere plekken in het land is het inmiddels de langst lopende comedyshow van Nederland. Hij maakte vanaf 2007 vier avondvullende shows die ook op televisie zijn uitgezonden en tegenwoordig via verschillende online streamingsdiensten zijn te zien. Zijn laatste voorstelling BAAS staat sinds de zomer van 2021 op Netflix. De laatste paar jaar is hij zijn twee grote liefdes theater en muziek steeds meer aan het combineren en is hij te zien in grote muziektheaterproducties als It’s A Man’s World en The Soul Preacher of ‘Swingin’ Harlem. In die laatste maakte hij in 2016 zelfs zijn debuut als jazz-zanger. In juni verschijnt zijn eerste roman bij Das Mag.

Elte Rauch is schrijver en oprichter van uitgeverij HetMoet. Ze groeide op in Zeeuws-Vlaanderen en vertrok op haar achttiende naar Engeland. Aan de University of Bristol behaalde ze haar master Filosofie en Sociale wetenschappen. Ze studeerde Theologie aan de Universiteit van Utrecht en werkte achtereenvolgens bij de ggz, als literair assistent van Huub Oosterhuis en als programmeur voor literaire en culturele podia. Elte woont op een boot, afwisselend tussen Nederland en Engeland. Haar fictiedebuut Een vrouw met mooie borsten – het dagboek van Veere Wachter verscheen in mei 2023 bij uitgeverij Cossee.

Mira Feticu debuteerde in 1993 als dichter, maar legde zich daarna toe op het schrijven van proza. In haar geboorteland werkte ze als programmamaker bij de nationale radio en verrichte ze aan de Roemeense Academie van Wetenschappen literair onderzoek. Na haar verhuizing naar Nederland verscheen in 2012 haar eerste Nederlandse verhalenbundel, Lief kind van mij, een jaar later De ziekte van Kortjakje, en in 2015Tascha. De roof uit de Kunsthal. Mira Feticu schrijft voor diverse literaire tijdschriften en produceert al enkele jaren voor de Centrale Bibliotheek van Den Haag de succesvolle show Literatuur Late Night. In januari verschijnt haar roman Al mijn vaders.

Mathieu Charles (hij/hem) is dramaturg, sociaal architect, curator, theatermaker en docent. Hij richt zich voornamelijk op anti-kolonisatie, intersectionaliteit en beeldvorming. Als artiest maakte hij de voorstellingen ‘Fanon Mixtape’, ‘AKOMFRAHDIO’ en ‘Maggot Brain II: A Soliloquy of Ghosts’ die in verschillende theaters en festivals werden geprogrammeerd. Daarnaast is hij werkzaam als dramaturg bij Theater Rotterdam.