SLAA

SLAA

Read My World Preview: Abeer Soliman

Read My World Preview: Abeer Soliman

zo 14 april 2013

Met: Abeer Soliman

Eindelijk heeft Amsterdam een eigen literair festival! Read My World is het nieuwe, internationale literaire festival in Amsterdam en heeft speciale aandacht voor journalistiek, literatuur en alles daartussenin. De eerste editie vindt plaats op 13, 14 en 15 september in de Tolhuistuin, maar tot aan de zomer zijn er in de OBA al enkele voorproefjes te zien.De Egyptische schrijfster Abeer Soliman is een van de drie door het festival aangestelde curatoren die interessante schrijvers en publicisten aan het Nederlandse publiek voorstellen.

Op zondag 14 april introduceert Abeer haar selectie van schrijvers in de OBA. Willemijn Lamp van Read My World introduceert Abeer hieronder. Abeer Soliman is de tweede buitenlandse curator van festival Read My World. Abeer komt uit Egypte en is schrijfster en verhalenvertelster. In Egypte treedt ze regelmatig op voor een publiek van alle leeftijden. Zo maakte ze onder andere een Arabische versie van ‘Heidi’, maar ook Shaharazads Duizend-en-één-nacht behoort tot haar repertoire.

Aan de vooravond van de omverwerping van Mubarak ontmoette ik een uitgelaten Abeer in Amsterdam. Wat er gebeurde op het Tahrirplein was ongekend en ze moest en zou erbij zijn. Ze boekte haar ticket om en was net op tijd op het Tahrirplein om getuige te zijn van een historisch moment. Inmiddels heeft de euforie van de revolutie plaatsgemaakt voor een meer kritische houding ten aanzien van de dagelijkse praktijk. Een van de onderwerpen die haar na aan het hart gaan is de positie van de alleenstaande vrouw in Egypte – een kwestie die sinds de revolutie alleen maar urgenter is geworden. Ze schreef er veelvuldig over en haar columns zijn gebundeld in een boek getiteld Diary of a Single Lady. Naast haar werkzaamheden als verhalenvertelster en schrijfster is ze ook de oprichter van Noon, een onafhankelijk agentschap voor kunstenaars uit Egypte, en is ze betrokken bij het Arabisch-Europese filmfestival in Caïro.

Met haar veelzijdige kennis van zaken, haar uitgesproken en kritische geest, is RMW trots om Abeer voor de eerste editie van het festival aan boord te hebben als Egyptische curator. Via haar leren we een jonge generatie schrijvers en dichters kennen die in de toekomst ongetwijfeld een grote rol gaan spelen in het Egypte na Mubarak.