SLAA

SLAA

Read My World: Turkije

Read My World: Turkije

do 11 oktober 2018
Read My World

Turkije is in turmoil. Sinds de mislukte staatsgreep twee jaar geleden gold de noodtoestand, die daags na zijn herverkiezing door president Erdogan werd beëindigd. De ontwikkelingen in Turkije resoneren voortdurend in Nederland. Vreemd is dat niet, wanneer je bedenkt dat er in Nederland ongeveer een half miljoen mensen wonen met roots in Turkije.

In het hedendaagse en van oudsher complexe klimaat in Turkije, speelt kunst een belangrijke rol. Het legt bloot wat mensen en gemeenschappen verbindt, of wat hen juist uit elkaar drijft. Read My World 2018 verhoudt zich op 11, 12 en 13 oktober drie dagen lang tot deze ingewikkelde vraagstukken, met verdiepende maar ook luchtige gesprekken, optredens én ontmoetingen tussen schrijvers en publiek. Een literatuurfestival over meervoudige identiteit, migratie maar ook over de rijke geschiedenis van Turkije.

Ieder jaar werkt Read My World intensief samen met twee buitenlandse curatoren. Onze overtuiging is dat je nooit zo goed ingewijd bent in de lokale situatie als iemand die er daadwerkelijk woont. Deze curatoren krijgen de opdracht een longlist samen te stellen van schrijvers, dichters, spoken word-artiesten, journalisten, toneelschrijvers en singer-songwriters die er wat hen betreft op dat moment in hun eigen regio enorm toe doen. Voor de nieuwe festivaleditie hebben we twee kritische geesten gevonden die ons door het Turkije van nu zullen gidsen: Aylime Aslı Demir uit Ankara en Süreyyya Evren uit Istanbul. Zij hebben dezelfde opdracht gekregen: formuleer welk verhaal je vandaag de dag via de literatuur over Turkije wil vertellen, en zoek naar auteurs die bij dit verhaal passen. Zij kozen voor de volgende acht schrijvers en journalisten: Sema Kaygusuz, Ali Duran Topuz, Karin Karakaşlı, Cem Sorguç, Sevinç Çalhanoğlu, Murat Uyurkulak, Seray Şahiner en Ibrahim Enis Akin.

Read My World is een internationaal literatuurfestival dat jaarlijks in de Tolhuistuin te Amsterdam plaatsvindt.  Wij concentreren ons op literatuur in al haar verschijningsvormen, uit regio’s in de wereld waar zich grote maatschappelijke veranderingen voltrekken. Het zijn plekken die we vooral kennen uit krantenkoppen en journaalflitsen. Het festival werpt een nieuwe en actuele blik op deze gebieden, van binnenuit, via de literatuur. Tijdens de zesde editie van het festival op 11, 12 en 13 oktober 2018, staat literatuur uit Turkije centraal.

Houd voor al het nieuws over Read My World deze website, Facebook en Twitter en Instagram in de gaten en meld je aan voor de nieuwsbrief.

////

Read My World is een Amsterdams literair initiatief dat op diverse manieren een podium wil bieden aan nieuwe internationale literaire ontwikkelingen. Dit doet Read My World door middel van een internationaal bezoekersprogramma, een website en een festival.

Read My World daagt Nederlandse en internationale auteurs uit het grensgebied van de literatuur met de (onderzoeks-) journalistiek op te zoeken. Het platform beziet jaarlijks een andere regio en vraagt aan lokale curatoren om schrijvers en dichters te introduceren die verhalen vertellen voorbij de vluchtige ‘headlines’ waarin het nieuws ons doorgaans bereikt.

Read My World is hét internationale literatuurfestival van Amsterdam en vond voor het eerst plaats in 2013.