SLAA

SLAA

Op de sofa

Iedereen zit in therapie en wie nog niet in therapie zit, zou daar heel snel verandering in moeten brengen. We spitten naar hartenlust in onze zielenroerselen onder professionele, en soms ook minder professionele begeleiding. Dat wroeten gebeurt vaak achter gesloten deuren, terwijl er voor buitenstaanders juist zoveel valt te leren over de psychische perikelen van anderen.

Samen met Das Mag organiseert SLAA op 14 februari Op de sofa, een programma waarin verschillende schrijvers in een panel het gesprek aangaan over therapie en psychologie. Samen praten ze over hun angsten, trauma’s en therapie-ervaringen. Want hoewel mentale problemen en therapie tegenwoordig niet echt taboe meer zijn, wordt er toch nog te weinig over gepraat. Moderator Tatjana Almuli ontvangt Yvonne Kroonenberg, Nadia de Vries en Maurits de Bruijn. Renée van Marissing schreef een dialoog die wordt opgevoerd door Sam Ghilane en Ariane Schluter. Het programma komt voort uit het boek Op de sofa (Das Mag, 2022), samengesteld door Maurits de Bruijn, waarin dertien schrijvers vertellen over hun ervaringen met therapie.

Voor studenten en mensen met een Stadspas of CJP kost een kaartje slechts 10 euro!

Locatie: De Brakke Grond, Nes 45, 1012 KD Amsterdam
Datum: Dinsdag 14 februari 2023
Aanvang: 20:00
Toegang: 13,50 (Stadspas, Studenten en CJP: 10 euro)

 

Foto: Willemieke Kars

Maurits de Bruijn is de schrijver van de romans Broer en De achterkant van de zon én het non-fictieboek Ook mijn Holocaust. Hij is redacteur bij kunsttijdschrift Mister Motley en schrijft regelmatig opiniestukken voor De Volkskrant.

Foto: Aline Bouma

Tatjana Almuli (1991) studeerde Nederlands en werkt als journalist, fotograaf en spreker. Haar artikelen zijn te lezen in onder meer Het Parool, Flow, Vogue en ELLE. Vorig jaar verscheen haar roman Ik zal je nooit meer. Eerder verscheen van haar hand de bestseller Knap voor een dik meisje (2019).

Foto: Merlijn Doomernik

Yvonne Kroonenberg studeerde psychologie in Leiden en werkte na haar studie enkele jaren als psychotherapeut. Vanaf 1981 ging ze columns schrijven voor diverse media en in 1986 verscheen haar eerste boek Alle mannen willen maar één ding. Haar columns werden in 2009 gepubliceerd in de bundel Mannenfluisteraar. Ook schreef ze onder andere De familieblues (2011) Wees blij dat je ze nog hebt (2014). Voor kinderen heeft ze paardenboeken geschreven (de Koosje-serie) en in 2002 debuteerde ze bij Leopold in de Geheimserie met Het geheim van de boomhut.

Foto: Willemieke Kars

Nadia de Vries (1991) is schrijver en cultuurwetenschapper. Ze is de auteur van Kleinzeer (Uitgeverij Pluim, 2019) en twee Engelstalige dichtbundels, Dark Hour (2018) en I Failed to Swoon (2021), die beiden bij de Britse uitgeverij Dostoyevsky Wannabe verschenen. In 2020 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de online afbeelding van het dode mensenlichaam. In datzelfde jaar werd ze door NRC uitgeroepen tot een van de 10 Literaire Talenten van het nieuwe decennium en won ze de Basisprijs van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek. Ze schrijft regelmatig over kunst voor Het Parool, De Witte Raaf en Metropolis M en is redacteur bij literair tijdschrift nY. Haar poëzie is vertaald naar het Russisch, Pools, Lets en Roemeens. In mei 2022 verschijnt haar debuutroman, De bakvis.

Foto: Bianca Sistermans

Renée van Marissing is schrijver van romans, korte verhalen, essays en theater- en hoorspelteksten. Daarnaast is ze docent aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. In haar werk staat het taal geven aan de binnenwereld van personages centraal. Haar vierde roman, Onze kinderen, stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs.

Samya Ghilane (1991) studeerde in 2016 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds haar afstuderen is zij actief op toneel, televisie en films. Sam is niet alleen opgeleid tot actrice, maar richt zich daarnaast ook op zang. In 2018 zong en speelde zij in Soof de Musical naar de gelijknamige film. Haar meest recente producties zijn de voorstellingen Moord met een grote M in de regie van Pieter Kramer en afgelopen mei was wegens succes het stuk De dokter door Internationaal Theater Amsterdam weer te zien in de schouwburg. Op het witte scherm was Sam te zien in de korte film Leila waarin zij de titelrol vertolkte. De film werd verkozen tot beste film op de Sense 30 days filmcompetitie. Daarnaast was zij op scherm te zien in o.a. Van God los, CMC2, Mees Kees en Oogappels. Op dit moment schrijft zij een boek naar aanleiding van haar theatervoorstelling bij Uitgeverij Querido.

Foto: Isabel Sanchez Olid

Ariane Schluter is actrice en literair vertaalster. Na de Toneelacademie Maastricht speelde ze in talloze voorstellingen bij verschillende theatergezelschappen waaronder Toneelgroep Oostpool, Orkater en Het Nationale Theater. Ook speelde ze in films als Lucia de B, Marathon, 06, Kleine Teun en De Matchmaker en in televisieseries als Noord-Zuid en Ik weet wie je bent. Ze is meermaals bekroond met een Gouden Kalf en een Theo d’Or. In 2018 voltooide ze haar opleiding als literair vertaalster vanuit het Engels aan de Vertalersvakschool in Amsterdam. Ze vertaalde diverse toneelstukken en romans. In april verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam De appels van Moskou van Kristina Gorcheva-Newberry in haar vertaling, en vanaf 22 maart speelt ze de lunchvoorstelling Zus van mijn zus van Via Rudolphi in theater Bellevue. Meer informatie is te vinden op www.arianeschluter.nl.