SLAA

SLAA

Op de Schans: Aprilfeesten

In april vindt een bijzondere editie van Op de Schans plaats: we brengen deze literaire explosie namelijk naar de Aprilfeesten!

Dit is een jaarlijks buurtfeest op het plein van de Nieuwmarkt met het idee bewoners bij elkaar te brengen. Georganiseerd door mensen uit de buurt- zonder winstoogmerk, subsidie, entreegeld of reclame.

Meer dan dertig jaar geleden begon het met bewoners die verschillende tenten en wagens uitstalden op het plein, om zo het beginnende festivalseizoen voor te bereiden. Dit groeide tot een bruisend buurtfeest, dat een aantal jaren later de Aprilfeesten gingen heten. Eind april bleek vanouds de tijd dat er jaarmarkten en later kermissen op de Nieuwmarkt waren- perfecte timing dus.

De Aprilfeesten worden dit jaar georganiseerd van 17 tot en met 23 april. Op de Schans vindt plaats op 19 april van 19:00 tot 19:45.

Deze editie van Op de Schans is gratis! Op de line-up staan Joost Oomen, Sholeh Rezazadeh en Prof. Soortkill en Roos van Rijswijk. De presentatie is zoals altijd in handen van Alma Mathijsen.

 

Foto: Gaby Jongenelen

Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver en theatermaker. Hij publiceerde meerdere romans en gedichtenbundels. In 2021 verkoos de Volkskrant hem tot literair talent van het jaar én werd hij derde bij de kennisquiz De slimste mens. Sindsdien schrijft hij columns voor de noordelijke dagbladen en treedt hij regelmatig op voor radio, televisie en op festivals zoals Oerol, Lowlands en De Parade. Daarnaast runt hij met zijn twee beste vrienden het Instagramkanaal Poëzie is een daad, waarop elke dag een gedicht verschijnt.

Fotografie: Marieke de Graaff

Sholeh Rezazadeh (1989) kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland. Drie jaar na haar aankomst tekende ze een contract voor haar romandebuut De hemel is altijd paars (2021) dat bekroond werd met de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 en met de Bronzen Uil Publieksprijs 2021. Het stond bovendien op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2022 en de Hebban Debuutprijs 2022. Van De hemel is altijd paars werden meer dan 35.000 exemplaren verkocht. Haar tweede roman Ik ken een berg die op me wacht verscheen in 2023 en is genomineerd voor European Union Prize for Literature. Naast proza schrijft ze poëzie en columns. Zij is ook een veelgevraagd voordrachtskunstenaar.

Prof. Soortkill is wijsgeer, schrijver en medeoprichter van SMIB WORLDWIDE, een lifestyle brand, een collectief uit de Bijlmer. Zij hebben een eigen kledingmerk, muzieklabel, festival, de Smibanese University en ze bestormen de culturele sector vanuit alle hoeken sinds 2014. Prof. Soortkill stelde het Smibanese woordenboek 2.0 samen, dat in 2020 werd genomineerd voor de Taalboekenprijs. Soortkill betekent in het Smibanese: type jongen. Hiernaast heeft hij met de Smibanese University een eigen boekencollectie in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, geeft hij lezingen over de smibologische wereldbeschouwing en heeft hij een wekelijkse rubriek in NRC genaamd ‘Smibologische wetenschappen’. Smibologie. Each one, teach one. is na het Smibanese woordenboek het tweede lesboek van de Smibanese University.

Foto: Herman van Bostelen

Roos van Rijswijk (1985) debuteerde in 2016 met de roman Onheilig, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Door de Volkskrant werd ze dat jaar uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Ze publiceerde verhalen in onder meer De Revisor, De Gids, Tirade, De Groene Amsterdammer en de VPRO Gids, en schrijft recensies voor NRC. In 2018 verscheen De olifant van de bovenbuurman, met illustraties van Sylvia Weve. Haar verhalenbundel De dwaler werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. Ze studeerde Nederlandse letterkunde en literatuurwetenschap, was columnist van Advalvas en schreef toneel voor Theatergroep Thomas. Ze is een van de initiatiefnemers van de J.M.A. Biesheuvelprijs, de eerste literaire prijs voor verhalenbundels.

Foto: Sanja Marušić

Alma Mathijsen (1984) schreef vier romans, een novelle en een verhalenbundel. In 2011 verscheen haar debuutroman Alles is Carmen, gevolgd door De grote goede dingen (2014). In 2017 verscheen Vergeet de meisjes, dat lovend werd ontvangen en op de shortlist van de BNG Bank Literatuurprijs terechtkwam. De novelle Ik wil geen hond zijn (2019) is een gedurfd verhaal over een vrouw die besluit dat ze wil veranderen in een hond om zo herenigd te worden met haar ex-geliefde. De Duitse editie is verschenen in 2021, de Roemeense vertaling is in ontwikkeling. In het autobiografische boek Bewaar de zomer (2020) reflecteert Mathijsen op taal, volwassen worden en verlies. Het werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. 

 

Over Op de Schans:

Eens in de zoveel maanden vindt in Galerie De Schans een literaire explosie plaats. Tijdens Op de Schans staan gevestigd schrijvers naast jong talent, in een avond gepresenteerd door Alma Mathijsen. Iedereen die op het podium staat laat iets nieuws zien of horen: iets dat ze nog nooit eerder aan de buitenwereld hebben laten zien. De avond eindigt zoals altijd met een open mic.

Iedereen kan hieraan meedoen: meld je op de avond zelf aan. Spoken word, poëzie, proza of essay: alle tekst is welkom! Aanmelden is simpel: meld je bij het krijtbord zodat iemand van de organisatie je naam op de lijst kan zetten. First come, first serve, dus wees op tijd. En goed om te weten: iedere deelnemer aan de open mic krijgt slechts 3 minuten, dus neem iets mee dat kort maar krachtig is.

//Foto: Lariza Zaldy