SLAA

SLAA

Op de Schans #11

Op de Schans #11

Alma Mathijsen

vr 20 oktober 2023
19:45
Galerie De Schans: Warmoesstraat 67

20 oktober is het weer tijd voor Op de Schans!

Eens in de zoveel maanden vindt in Galerie De Schans een literaire explosie plaats. Tijdens Op de Schans staan gevestigd schrijvers naast jong talent, in een avond gepresenteerd door Alma Mathijsen. Iedereen die op het podium staat laat iets nieuws zien of horen: iets dat ze nog nooit eerder aan de buitenwereld hebben laten zien. De avond eindigt zoals altijd met een open mic.

Iedereen kan hieraan meedoen: meld je op de avond zelf aan. Spoken word, poëzie, proza of essay: alle tekst is welkom! Aanmelden is simpel: meld je bij het krijtbord zodat iemand van de organisatie je naam op de lijst kan zetten. First come, first serve, dus wees op tijd. En goed om te weten: iedere deelnemer aan de open mic krijgt slechts 3 minuten, dus neem iets mee dat kort maar krachtig is.

Op de line-up staan dit keer: Yentl van Stokkum, Gover Meit, Melvin Aroma en Niño Divino.

Galerie De Schans van Bonne Reijn op de Warmoesstraat is het nieuwe thuis van Op de Schans. In de galerie vind je ook een boekenkast vol literatuur, gecureerd door SLAA i.s.m. Athenaeum, en kunstpublicaties, gecureerd door uitgeverij Grand Opening.

Foto: Bianca Sistermans

Yentl van Stokkum (1991) is dichter en toneelschrijver. In 2021 debuteerde zij met de bundel Ik zeg Emily bij Hollands Diep, en in datzelfde jaar ontving ze een C.C.S. Crone-stipendium. Ze trad o.a. op op Lowlands, Poetry International, Dichters in de Prinsentuin, Brainwash Festival en Oerol. Samen met Joost Oomen en Stefanie Liebreks beheert ze het populaire Instagram-account @poëzieiseendaad. De door hen samengestelde bloemlezing Voor alle dagen verscheen in juni 2023 bij Uitgeverij Podium. Van Stokkums tweede dichtbundel, Winterbloeiers, kwam twee maanden later uit.

Niño Divino (Darwin Winklaar) is modeontwerper en producer. Hij is geboren en opgegroeid in Aruba. In zijn werk vertelt hij een eerlijk en persoonlijk verhaal over nostalgie en melancholie. Zijn kinderjaren zijn essentieel voor zijn creativiteit: hij keert constant naar ze terug voor inspiratie. Onlangs heeft hij het album Anemoia uitgebracht. In zijn muziek en clips spelen ‘het oude geloof’ en spiritualiteit een grote rol. Zijn afstudeerwerk ontging niemand tijdens de tentoonstelling van de Gerrit Rietveld Academie 2020. Tussen zes zorgvuldig geplaatste altaren en stoffen poppen, poetste de performancekunstenaar in een wit gewaad de vloer terwijl hij spreuken in Papiamento uitsprak. Zijn werk heeft een grote binding met zijn leven vóór de Rietveld, toen hij nog op Aruba woonde. Al leek daar in het begin van zijn tijd op de academie weinig ruimte voor.

//Foto’s: Lariza Zaldy