SLAA

SLAA

Op de Schans #10

Op de Schans #10

Alma Mathijsen

vr 9 juni 2023
20:15
Galerie De Schans: Warmoesstraat 67

Eens in de zoveel maanden vindt in Galerie De Schans een literaire explosie plaats. Dit keer alweer de tiende editie! Tijdens Op de Schans staan gevestigd schrijvers naast jong talent, in een avond gepresenteerd door Alma Mathijsen. Iedereen die op het podium staat laat iets nieuws zien of horen: iets dat ze nog nooit eerder aan de buitenwereld hebben laten zien. Dit keer zijn Jan van AkenFemke Zwiep, Tijdelijke Toon en Esther Apituley te gast! De avond eindigt zoals altijd met een open mic.

Iedereen kan hieraan meedoen: meld je op de avond zelf aan. Spoken word, poëzie, proza of essay: alle tekst is welkom! Aanmelden is simpel: meld je bij het krijtbord zodat iemand van de organisatie je naam op de lijst kan zetten. First come, first serve, dus wees op tijd. En goed om te weten: iedere deelnemer aan de open mic krijgt slechts 3 minuten, dus neem iets mee dat kort maar krachtig is.

Galerie De Schans van Bonne Reijn op de Warmoesstraat is het nieuwe thuis van Op de Schans. In de galerie vind je ook een boekenkast vol literatuur, gecureerd door SLAA i.s.m. Athenaeum, en kunstpublicaties, gecureerd door uitgeverij Grand Opening.

Locatie: Warmoesstraat 67 // 1012 HX Amsterdam
Datum: 9 juni
Deuren open: 20.00
Aanvang: 20.15

 

Foto: Lona Aalders

Jan van Aken is een Nederlandse schrijver. Hij werkte eerder in de cultuursector en ICT. Van Aken publiceerde sinds 2000 een zevental historische romans: Het oog van de basilisk (2000), De valse dageraad (2001), De dwaas van Palmyra (2003), Het fluwelen labyrint (2005), Koning voor een dag (2008), De afvallige (2013) en De ommegang (2018). Hij publiceerde eerder in de tijdschriften Bzzletin, De Revisor, Optima en Nieuw Wereldtijdschrift. De valse dageraad werd genomineerd voor de Seghers Literatuurprijs. De Afvallige stond op de longlist voor zowel de AKO Literatuurprijs als de Libris Literatuurprijs. In 2018 werd De ommegang bekroond met de F.Bordewijk-prijs. Dit boek haalde ook de shortlist voor de Libris Literatuurprijs.

Femke Zwiep (1999) schrijft poëzie over ziekte, gekte, geloof en magie. Ze studeerde Creative Writing aan ArtEZ Arnhem, droeg o.a. voor tijdens Vers van het Mes en op Lowlands en publiceerde in DW B en Wobby.club. Ze is redactielid bij Samplekanon en werkt momenteel aan haar debuutbundel.

Tijdelijke Toon is de artiestennaam van Charley Ranzijn, een dichter uit de Amsterdamse underground. Hij draagt voor uit het werk van de jonge dichter JAXZ, die dit zelf niet (meer) kan in verband met de tijdelijkheid. De voordracht van Tijdelijke Toon zal plaatsvinden onder begeleiding van improvisatiepiano door Sem Kramer.

Foto: Sam van den Heuvel

Altvioliste Esther Apituley verrast steeds opnieuw met haar virtuoze klassieke concerten en afwisselende programma’s met werken van onder meer Bach, Brahms, Schumann en Dohnany. Als ‘maitresse’ van de altviool is Esther gedreven door vernieuwing. Esthers grote wens is dat zoveel mogelijk mensen – en zeker ook de kinderen – in de ban raken van klassieke muziek. Als soliste stond Apituley de afgelopen decennia onder meer op de bühne met het Nationaal Ballet Orkest, het Metropole Orkest, het Noord Hollands Philharmonisch en het Radio Kamerorkest. Ze trad veelvuldig op in Nederland, maar ook ver buiten de landgrenzen. In haar programma’s brengt ze muziek van onder anderen Bach, Brahms, Schumann en Dohnan ten gehore. Met haar bijzondere, levendige interpretatie van de muziek verlaat ze de gebaande paden, op naar ontdekking en avontuur. De intieme en tegelijkertijd uitgelaten sfeer in de zaal zijn kenmerkend voor haar concerten. Door onverwachte muzikale wegen in te slaan, weet ze te verrassen door haar vernieuwende vervlechting van muzikale en visuele elementen. Zo verbindt ze een groeiend publiek aan de altviool, de muziek en aan Esther zelf.

 

Meer over Op de Schans
Op de Schans is het huisfeest waar al je favoriete schrijvers en artiesten rondlopen. Bij eerdere edities spitte Ray Fuego poëzie, las Connie Palmen voor, testte Pepijn Lanen de eerste versie van zijn volgende boek uit en droeg Anton Dautzenberg voor uit notities die nog maar net zijn opgedroogd. Wat in ieder geval iedere keer vaststaat: er is bier, er worden plaatjes gedraaid en iedereen kan meedoen aan de open mic.

//Foto’s: Lariza Zaldy