SLAA

SLAA

Noorderwoord met o.a. Chris Keulemans en Sanne Wallis de Vries

Noorderwoord met o.a. Chris Keulemans en Sanne Wallis de Vries

Lamyn Belgaroui, Christine Otten

wo 1 juni 2022
20.00
Zonnehuis

Noorderwoord is een literair evenement met de gezelligheid en diversiteit waar stadsdeel Noord bekend om staat. Een evenement waar iedereen elkaar begroet: jong, oud, schrijver, muzikant, Noord-bewoner, niet Noord-bewoner. Pak ook een stoel en schuif aan!

Deze keer zijn Chris Keulemans en Sanne Wallis de Vries te gast! Daarnaast is er de vertrouwde Noorderwoordmonoloog, deze keer geschreven door Marjan van den Berg en opgevoerd door Mike Libanon. Natuurlijk zijn er ook bijdragen van onze huisband Trio Lampe, huisdichter Lamyn en de Noordboekentip van Lot Douze (Boekhandel Over het water). Zoals altijd is de presentatie in de handen van schrijver en Noordbewoner Christine Otten. Christine Otten brak door in 2004 met de grote roman De laatste dichters die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, bewerkt voor theater en is vertaald in het Engels.

Programma van SLAA & Christine Otten
Onder redactie van Saskia Lous, Christine Otten en SLAA.

Foto: Jitske Schols

Chris Keulemans is een reizende schrijver, journalist en gespreksleider. Standplaats: Amsterdam Noord. Hij is de oprichter van de Tolhuistuin. Zijn nieuwe boek, Gastvrijheid, begint en eindigt in Noord. Tussendoor haalt hij herinneringen op aan Beirut, Sarajevo, Ramallah, Algiers, Newark en andere idyllische vakantiebestemmingen. Hij is actief bij Verdedig Noord en Red Amsterdam Noord.

Sanne Wallis de Vries is een Nederlandse cabaretière en actrice. Naast haar cabaretvoorstellingen werd ze bekend door Kopspijkers en Koefnoen. In de winter van 1971 werd Sanneke Marjolijn (Sanne) Wallis de Vries geboren in Amsterdam. Ze groeide vervolgens op in Alphen aan den Rijn en volgde na het gymnasium maar liefst drie verschillende universitaire opleidingen. Vanaf 1991 volgde ze kleinkunstlessen bij Selma Susanna en na vier jaar deed ze mee met het Leids Cabaret Festival. Ze viel op en mocht toetreden tot de Comedytrain. Een jaar later deed ze een slo, waarmee ze een Jury- én Publieksprijs binnensleepte op het Leids Cabaret Festival. In 1997 ging haar eerste soloprogramma in première en al snel volgden er meerdere voorstellingen. Haar soloprogramma Gut (2017) werd genomineerd voor een Poelifinario. En in datzelfde jaar wist ze ook de mol te ontmaskeren in het televisieprogramma Wie is de mol en kwam daarmee als winnaar uit de bus.

Marjan van den Berg woont in Tuindorp-Oostzaan, is lezer en liefhebber, en moeder met een zachte g van twee Amsterdammertjes. Overdag is ze chef opinie bij de Volkskrant. Wanneer ze niet zit te lezen of schrijven, luistert ze naar podcasts over lezen en schrijven. Haar huidige favoriete podcast is die van Lot Douze’s Boekhandel Over het water. Voor Noorderwoord schreef ze haar eerste monoloog.

Mike Libanon is sinds 1992 actief als acteur. Eerst bij Theatergroep DNA en daarna bij onder andere Het Zuidelijk Toneel, Theater aan het Spui en PLAY. Tevens stond hij op De Parade en Oerol. Recentelijk was Mike te zien in de theaterproductie Woiski vs Woiski als Max Woiski sr van Orkater in coproductie met het Bijlmerparktheater, en in de musical The Color Purple. Mike heeft in vele Nederlandse series gespeeld. In 1992 speelde Libanon in de serie Bureau Kruislaan de rol van Blijmoer. Later volgden grotere rollen in CombatSpangen en Sara. Libanon speelde ook in BloedverwantenMoordvrouwVoetbalmaffiaFashion PlanetZomer in ZeelandCelblok H, Oogappels, Keizersvrouwen en Flikken Maastricht. Mike was verder te zien in een groot aantal films, waaronder Spijt en Tuintje in mijn hart.

Foto: Jean van Lingen

Lamyn Belgaroui (1987) is huisdichter van Noorderwoord en schrijft ter plekke een gedicht over de avond. Hij schrijft niet alleen gedichten, maar ook raps en spoken word. Vanaf jongs af aan was hij altijd al bezig met het schrijven van teksten. In al zijn broekzakken, schriften en schoolboeken waren rhymes en gedichten te vinden. Zijn stijl kenmerkt zich door een voelbaar plezier in het spelen met woorden en taal, maar altijd met een persoonlijk verhaal of een persoonlijke boodschap.

Lamyn heeft inmiddels op vele events zijn teksten ter gehore mogen brengen: hij trad op bij 101 Barz, Woorden worden zinnen en Read My World. In 2010 heeft Lamyn in samenwerking met de Peter Faber Stichting een tour opgezet waarbij jongeren (Zwervende Dichters) de kans kregen eigen geschreven teksten te tonen aan een groter publiek. Lamyn heeft dan ook een grote passie voor het geven van workshops, die zich richten op jongeren met als doel hun eigen verhaal te creëren en aan de hand van een pen en papier een eigen stem te vormen. Zo heeft hij een gedichtenbundel gemaakt met jongeren in de Justitiële Jeugd Inrichting in Rotterdam. Een waar hoogtepunt was een optreden met jongens van de Top 600, bijgewoond door voormalig Burgermeester van der Laan.

Trio Lampe is de huisband van Noorderwoord.

Foto: Mariona Visser

Christine Otten is presentator en initiatiefnemer van Noorderwoord. Ze brak in 2004 door met de grote roman De laatste dichters, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, bewerkt is voor theater en werd vertaald in het Engels. In 2011 verzorgde ze het Boekenweekessay Good Luck met fotokunstenaar Erik Kessels. Ze kan bogen op een eigenzinnig literair oeuvre en is bedenker en auteur van de Gevangenis Monologen, theatervoorstellingen gebaseerd op de verhalen van gedetineerden. Sinds drie jaar begeleidt ze een schrijfgroep van langgestraften in de Penitentiaire Inrichting Zuyder Bos in Heerhugowaard.

‘Ik schrijf omdat ik niet opgesloten wil zijn in mijn eigen wereld, mijn eigen leven, mijn eigen lichaam. Door romans te schrijven kan ik iemand anders zijn, een man, of zwart, oud, of weer kind, een moslim, een crimineel, een muzikant, een psychiater. Ik schrijf omdat ik me wil verbinden met andere mensen.’ Ze is gehuwd en heeft twee volwassen kinderen.