SLAA

SLAA

Noorderwoord met o.a. Mensje van Keulen en Derek de Lint

Noorderwoord met o.a. Mensje van Keulen en Derek de Lint

wo 5 april 2017

Noorderwoord is een literair evenement met de gezelligheid en diversiteit waar stadsdeel Noord bekend om staat. Een evenement waar iedereen elkaar begroet: jong, oud, schrijver, muzikant, Noord-bewoner, niet Noord-bewoner. Pak ook een stoel en schuif aan!

Naast literatuur zijn er comedy, muziek, een huisdichter en een huisband, ruimte voor persoonlijke interviews met schrijvers en artiesten, en is er de voordracht van een speciaal geschreven theatertekst over een bekende, bijzondere of doodgewone Noorderling. Deze editie hebben we te gast:

Mensje van Keulen
Harry Piekema
Derek de Lint, speelt de Noorderwoordmonoloog geschreven door:
Marije Uijtdehaage

Huisband: Trio Lampe
Huisdichter: Lamyn

Harry Piekema | ken je natuurlijk als de sympathieke Albert Heijn-filiaalmanager, maar hij is veel meer dan dat. Hij acteerde én regisseerde bij theatergezelschappen als de Paardenkathedraal en de Toneelschuur. Hij verscheen in films als Lang leve de koningin en Fataal. In 2013 was hij de voice-over van de succesvolle natuurfilm De nieuwe wildernis. In 2016 ging hij langs alle theaters met zijn solovoorstelling Man wil trap op met lampje.

Mensje van Keulen | was redacteur van het beruchte Propria Cures. Met o.a. Gerrit Komrij, Theo Sontrop en Martin Ros was ze redactielid van het literaire tijdschrift Maatstaf. Haar bejubelde en vaak herdrukte debuutroman Bleekers zomer verscheen in 1972. Haar verhalenbundel Een goed verhaal werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2010 en De Gouden Uil. In 2003 ontving Mensje voor haar oeuvre de Annie Romeinprijs, in 2011 werd haar de prestigieuze Charlotte Kohler Prijs aangeboden.

Derek de Lint | werd wereldwijd bekend door zijn rol in Soldaat van Oranje. Verder speelde hij in ongeveer alle grote Nederlandse producties van de afgelopen jaren: Kort Amerikaans, De aanslag, Zwartboek, Brief voor de koning… het is maar een korte opsomming van zijn indrukwekkende CV.

Marije Uijtdehaage studeerde in 2008 af aan De Schrijversvakschool. Ze verwerkt in haar teksten delen van interviews en filosofische gesprekken van acteurs, jongeren of mensen uit de buurt. Haar teksten zitten je dicht op de huid. Marije schreef en maakte bij o.a. 2 Turven Hoog, Compagny Squeezz, Hollandse Nieuwe, Stichting Theaterstraat, Danstheater Aya, zowel op locatie als in de theaterzaal.

Trio Lampe | bestaat uit Walter Lampe op keyboard, Joep Lumeij op contrabas en Igor Plzak op drums. Trio Lampe staat onder leiding van pianist Walter Lampe. Het organische trio bestaat uit in Nederland gevestigde muzikanten. Zij combineren jazz-traditie, improvisatie, pop en rock. De toevoeging van eigen composities geven een nog unieker geluid: de luisteraar wordt getrakteerd op swingende en verrassende muziek.

Lamyn, onze huisdichter die bij elke editie de mensen verwelkomt en uitzwaait met spoken word en poëzie. Naast dichter is hij vredesambassadeur van Amsterdam-Noord en helpt hij bij het organiseren van buurtactiviteiten.

Christine Otten, initiatiefnemer van Noorderwoord, buurtbewoonster, gevestigd schrijfster van romans zoals De laatste dichters, Rafaël en Om adem te kunnen halen. Haar nieuwe roman We hadden wapens, we hadden liefde tourt als theaterbewerking langs theaters in Nederland.