SLAA

SLAA

Noch Arabier, noch moslim

Noch Arabier, noch moslim

2013-04-19 20:15:00

Over: Kateb Yacine. Met: Asis Aynan, Arthur van Amerongen, Carel Alphenaar, Said El Haji, Jennifer van Brenk en Hakim Chanane
i.s.m. Uitgeverij Athenaeum Polak & Van Gennep en Schwob

Op zeventienjarige leeftijd schreef de Algerijnse Kateb Yacine het gedicht ‘Bonjour ma vie’. Hij verwelkomde hiermee vooral een groot en meeslepend schrijversleven. Kateb maakte avontuurlijke reizen die hij door middel van journalistieke reportages deelde met zijn lezers. Hij is de schrijver van de invloedrijke roman Nedjma. Zijn theaterstukken werden als gevaarlijk voer voor het volk gezien en uit de theaters geweerd. En waar Kateb Yacine kwam, zorgde hij voor reuring, zoals hij deed met deze uitspraak op de Franse radio: ‘Ik ben noch Arabier, noch moslim.’ Maar wie was deze avonturier, kunstenaar en controversiële auteur dan wel?

Schrijver Asis Aynan vroeg journalist Arthur van Amerongen en romancier Said el Haji om Nedjma te lezen en de documentaire Kateb Yacine, le rebelle amoureux (selectie IDFA 1996) te bekijken. Op deze avond zullen de auteurs, die allebei affiniteit hebben met Noord-Afrika en het vrije woord hoog in het vaandel hebben staan een antwoord trachten te geven op bovenstaande vraag: wie was Kateb Yacine?

De avond wordt afgesloten met een muzikale voordracht. Amazigh Kateb (Gnawa Diffusion), zette het eerdergenoemde gedicht van zijn vader, ‘Bonjour ma vie’, op muziek; wij vroegen zangeres-actrice Jennifer van Brenk (Soldaat van Oranje) hetzelfde. Zij zal onder luitbegeleiding van Hakim Chanane het gedicht live ten gehore brengen.

De avond staat onder leiding van Asis Aynan.

I.s.m. Aknarij