SLAA

SLAA

Leesclub Le Monde leest: Het verborgen leven van Eurídice Gusmão

Leesclub Le Monde leest: Het verborgen leven van Eurídice Gusmão

zo 24 november 2019
11:00
Paradiso

Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de Noord Amerika komt? Bij Leesclub Le Monde lezen we iedere twee maanden een niet-westers boek dat we met ons vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso bespreken. We gaan op zoek naar onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.

Op zondag 24 november lezen we Het verborgen leven van Eurídice Gusmão van Martha Batalha (Brazilië), geselecteerd door panellid Babs Gons.

📖 Het verborgen leven van Eurídice Gusmão

Rio de Janeiro, 1920. De kosmopolitische stad bloeit door de komst van Portugese, Turkse en Chinese immigranten. Eurídice is een vindingrijke, slimme vrouw die door de burgerlijkheid van haar ouders en haar man klein wordt gehouden. Haar zus Guida raakt ongehuwd zwanger en wordt verstoten door haar vader. Terwijl Guida als alleenstaande moeder een nieuw leven opbouwt, neemt ook Eurídice heft in eigen handen dankzij de boeken die ze leest. Maar het gemis van haar zus laat haar niet los en ze besluit haar te gaan zoeken. Met een geweldige mengeling van liefde en spot beschrijft Batalha het leven van de kordate zussen en de mensen die hen omringen.

Martha Batalha (Rio de Janeiro, 1973) studeerde journalistiek en literatuur. Na een aantal jaren als journalist te hebben gewerkt, richtte ze haar eigen uitgeverij Desiderata op. In 2008 verkocht ze de uitgeverij en vertrok ze naar New York. Het verborgen leven van Eurídice Gusmão is haar debuutroman.

Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.

Moderator: Andrea van Pol
Panelleden: Babs Gons, Maarten Westerveen en Claudia Maoli

Leesclub Le Monde is een initiatief van Paradiso Amsterdam en SLAA.
Blijf op de hoogte van volgende edities en meld je aan voor de Leesclub Le Monde mailinglijst: http://eepurl.com/ctArDb