SLAA

SLAA

KORT: een festival over korte verhalen in 1,5 uur

KORT: een festival over korte verhalen in 1,5 uur

Arjen Fortuin, Tom Hofland, Luuk Imhann, Lydia Davis, Nicole Kaandorp

Het genre waar uitgevers hun vingers niet aan durfden te branden, dat onverkocht in boekhandels bleef liggen en dat door lezers die liever in een dikke roman verdwenen niet altijd even goed begrepen werd. Het genre van grootheden Tolstoj, McCullers, Carver, Munro en Biesheuvel: het korte verhaal. Op 13 februari, aan de vooravond van de Week van het Korte Verhaal, vieren we onder andere met J.M.A. Biesheuvelprijswinnende korteverhalenschrijvers Rob van Essen, Annelies Verbeke en Mensje van Keulen het genre dat volgens ons veel meer liefde verdient. 

De J.M.A. Biesheuvelprijs, prijs voor de beste Nederlandstalige verhalenbundel, wordt in 2024 niet uitgereikt, maar laureaten Rob van Essen, Annelies Verbeke en Mensje van Keulen pluisden wel speciaal voor de gelegenheid hun boekenkast uit op zoek naar hun lievelingsverhalen. Ze gaan erover in gesprek: wat maakt een kort verhaal een goed kort verhaal? De verhalen zullen op toneel ten gehore worden gebracht door schrijver Nicole Kaandorp.

Niemand minder dan Lydia Davis, ook wel de koningin van het korte verhaal genoemd, brengt per video een ode aan het genre. Arjen Fortuin, een van de oprichters van de J.M.A. Biesheuvelprijs, gaat met schrijver Tom Hofland en medeoprichter en schrijver Roos van Rijswijk in gesprek over de staat van het korte verhaal. Schrijver en storyteller Sahand Sahebdivani draagt voor uit eigen werk. Van schrijver en verhalenliefhebber Luuk Imhann krijg je de beste verhalenbundels opgedrongen. En als kers op de taart: boekverkoop door Linnaeus Boekhandel!

In 2015 werd de J.M.A. Biesheuvelprijs voor het eerst uitgereikt. De prijs werd ooit opgericht met de hoop het genre van het korte verhaal bij een breder publiek geliefd te maken. Dit jaar stuurde de organisatie van de Biesheuvelprijs het bericht uit dat de prijs voortaan tweejaarlijks wordt uitgereikt, omdat er in sommige jaren zodanig weinig verhalenbundels verschijnen. Toch viert de SLAA op 13 februari aan de vooravond van De Week van het Korte Verhaal in samenwerking met de Biesheuvelprijs het korte verhaal. Uiteraard heffen we na afloop van het programma het glas op dit ongrijpbare literaire genre, dat gelukkig ook, keer op keer, onverwoestbaar blijkt te zijn. 

Locatie: De Brakke Grond, in de Rode Zaal.

Foto: Theo Cote

Lydia Davis (1947) is inmiddels alom bekend als de koningin van het korte verhaal, en ook van een vorm die zij zelf grotendeels heeft uitgevonden: het ultra-korte verhaal.  Ze schreef  vanaf de jaren zeventig diverse verhalenbundels, die onder andere voor de National Book Award werden genomineerd. In 2009 werden deze gebundeld als The Collected Stories of Lydia Davis (in het Nederlands in twee delen verschenen als Bezoek aan haar man en Varianten van ongemak), waarmee ze in één klap internationaal doorbrak. Davis vertaalde ook een groot aantal Franse auteurs onder wie Flaubert, Proust en Foucault. In 2013 werd haar oeuvre bekroond met de Man Booker International Prize. In 2014 verscheen de Nederlandse vertaling van een vroege roman van Davis, Het eind van het verhaal. In hetzelfde jaar verscheen ook een nieuwe verhalenbundel, De taal van dingen in huis. Haar essaybundel De schoonheid van weerbarstig proza is verschenen in december 2019. In oktober 2023 verscheen haar nieuwe verhalenbundel Onze vreemden.

Foto: Henri Verhoef

Rob van Essen werd in 1963 geboren in Amstelveen en groeide op in Twente en op de Veluwe. Hij debuteerde in 1996 met de roman Reddend Zwemmen en schreef sindsdien vijftien boeken. Daarnaast schrijft hij voor NRC Handelsblad over Engelstalige literatuur. Zijn verhalenbundel Hier wonen ook mensen won in 2015 de J.M.A. Biesheuvelprijs. In 2019 ontving hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman De goede zoon. In november 2023 verscheen zijn roman Ik kom hier nog op terug.

Foto: Wannes Nimmegeers

Annelies Verbeke debuteerde in 2003 met Slaap! en schreef vier romans, vier verhalenbundels, verschillende toneelstukken (vooral voor het gezelschap Wunderbaum) en enkele moeilijk te definiëren boeken. Haar werk werd in 25 talen vertaald en won verschillende prijzen, zoals de F. Bordewijkprijs, de Opzij Literatuurprijs en de NRC Lezersprijs voor haar roman Dertig dagen (2015) en de J.M.A. Biesheuvelprijs voor haar verhalenbundel Halleluja (2017). Beide boeken stonden op de shortlist voor de ECI Literatuurprijs. In 2022 ontving ze twee oeuvreprijzen: in Nederland de Jana Beranováprijs en in Vlaanderen de Ultima voor de Letteren. Ze ondernam vele acties om het korte verhaal en de verhalenbundel beter op de kaart te zetten, soms aan de zijde van Sanneke van Hassel, met wie ze in 2012 de internationale bloemlezing Naar de stad uitbracht. Momenteel toert Wunderbaum speelt live (online gaat het mis) door Nederland en Vlaanderen, met een nieuwe theatertekst van Verbeke.

Foto: Annaleen Louwes

Mensje van Keulen (1946) is schrijver. In 1972 verscheen haar veelgeprezen debuut Bleekers zomer en wordt inmiddels gerekend tot een klassieker in de Nederlandse literatuur. Haar indrukwekkende oeuvre, bestaande uit verhalen, romans en kinderboeken, werd veelvuldig bekroond, onder andere met de Annie Romeinprijs, de Charlotte Köhlerprijs, de Zilveren Griffel en de Constantijn Huygensprijs. In 2021 werd haar verhalenbundel Ik moet u echt iets zeggen bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs. In oktober 2023 verscheen Alles raak, een collectie verhalen, gedichten en dagboekfragmenten uit haar oeuvre.

Foto: Koosje Koolbergen

Nicole Kaandorp (Boedapest, 1997) schrijft korte verhalen, essays en podiumpoëzie. Daarnaast presenteert en organiseert ze literaire programma’s in Utrecht en haar woonplaats Amsterdam, en is ze onderdeel van de redactie van Mensen Zeggen Dingen. Voorheen maakte ze liedjes met de band Kopje Onder. In 2019 won ze de Lowlands Schrijfwedstrijd met het korte verhaal ‘Linnen’, over een stel dat speelt dat ze elkaar niet kennen, met alle gevolgen van dien. Onconventionele relaties komen vaker terug in haar werk, evenals roezen, troost en heldere details. In 2023 won ze het NK Poetry Slam.

Foto: Guido Benschop

Sahand Sahebdivani is verhalenverteller, muzikant en oprichter van cultureel centrum Mezrab en Amsterdam Storytelling Festival. Hij is de zoon van een Iraanse revolutionair en blaast leven in zijn oude verhalen van verzet en vlucht. Verhalen die door de recente gebeurtenissen in Iran weer zeer relevant zijn. In 2014 werd Sahand verkozen tot Beste Verhalenverteller van het Jaar. In 2017 won hij samen met Raphael Rodan de Amsterdam Fringe Gold Award met de voorstelling My Father Held a Gun. In 2020 won zijn cultureel centrum de Amsterdamprijs voor de Kunst voor de Beste Prestatie.

Foto: Liza Kollau

Luuk Imhann (1986) is schrijver van romans en toneelteksten. Zijn laatste roman Loutering (Querido, 2022) won de BNG Bank Literatuur Lezersprijs. Zijn toneelstukken speelden op o.a. De Parade en Over ’t IJ. Hij is artistiek leider van audiocollectief NOX, waarvoor hij audiofilms schrijft en regisseert. Hun laatste werk Nagasaki (2023) werd genomineerd voor 3 Dutch Podcast Awards.

Foto: Iduna Paalman

Tom Hofland (1990) is schrijver en podcastmaker. In 2023 verscheen zijn lovend ontvangen verhalenbundel Een stroopgraf voor de bij. Het jaar ervoor werd zijn derde roman, De Menseneter (2022), bekroond met de BNG Bank literatuurprijs. Naast romans schrijft Tom toneel en is hij radio- en podcastmaker. Zo maakte hij onder andere samen met Pascal van Hulst de podcast De Blankenberge Tapes (VPRO) en de geschiedenispodcast Obscure Figuren (NTR). Zijn columns, artikelen en korte verhalen verschenen in De Volkskrant, Financieel Dagblad en De Gids.

Foto: Irwan Droog

Arjen Fortuin (Amsterdam, 1971) is criticus, columnist en redacteur van NRC Handelsblad. Hij studeerde geschiedenis en filosofie in Amsterdam en Madrid. Sinds 1998 schrijft hij voor de bijlage Boeken van NRC Handelsblad en van 2005 tot begin 2017 was hij coördinator literatuur van die krant. In een wekelijkse column belichtte hij de literaire actualiteit. Hij schrijft voornamelijk over Nederlandse literatuur en verder over geschiedenis en sport. In 2015 verscheen de veelgeprezen biografie Geert van Oorschot, uitgever. Eerder dat jaar verscheen ook Verborgen boeken. Em. Querido’s uitgeverij tijdens en na de bezetting, waarin Fortuin over de rol van Van Oorschot in dienst van Querido schreef. Arjen is een van de oprichters van de J.M.A. Biesheuvelprijs.

Foto: Herman van Bostelen

Roos van Rijswijk (1985) debuteerde in 2016 met de roman Onheilig, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Door de Volkskrant werd ze dat jaar uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Ze publiceerde verhalen in onder meer De Revisor, De Gids, Tirade, De Groene Amsterdammer en de VPRO Gids, en schrijft recensies voor NRC. In 2018 verscheen De olifant van de bovenbuurman, met illustraties van Sylvia Weve. Haar verhalenbundel De dwaler werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. Ze studeerde Nederlandse letterkunde en literatuurwetenschap, was columnist van Advalvas en schreef toneel voor Theatergroep Thomas. Ze is een van de initiatiefnemers van de J.M.A. Biesheuvelprijs, de eerste literaire prijs voor verhalenbundels.