SLAA

SLAA

Jorge Luis Borges: de biografie

Jorge Luis Borges: de biografie

2006-02-14 20:00:00

Met: Maarten Asscher, Maarten Steenmeijer, Edwin Williamson
I.s.m. Athenaeum Boekhandel en Uitgeverij De Bezige Bij

Jorge Luis Borges wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw. Borges werd beroemd door zijn fantastische en metafysische verhalen, maar hij was ook een meesterlijk dichter en essayist. Zijn werk veroorzaakte een revolutie in de Zuid-Amerikaanse literatuur en was van grote invloed op schrijvers in Europa en de Verenigde Staten. Borges. Een leven is de eerste biografie die het geheel van Borges’ leven en werk omspant, gebruikmakend van tot dusver onbekend archiefmateriaal. De menselijke kant van Borges komt naar voren; zijn Argentijnse roots, zijn relaties met familie en vrienden, Borges’ verliefdheden en gevoelens van wanhoop. Edwin Williamson beschrijft de ontwikkeling van Borges’ politieke denkbeelden: zijn jonge jaren als cultureel nationalist, zijn strijd tegen Perón, zijn omstreden steun aan de Argentijnse militaire junta, en hoe hij uiteindelijk pacifist werd. Nieuwe biografische feiten worden verbonden met Borges’ literaire werk: zijn conflicten, verlangens, en de obsessie die hem dreven en die veelvuldig in zijn werk terugkomen.
Na een inleiding door Maarten Asscher houdt biograaf Edwin Williamson een lezing over de totstandkoming van de biografie: over zijn onderzoek, de bronnen die hij raadpleegde, de keuzes die hij maakte en de thema’s die hij naar voren haalde.
Maarten Steenmeijer haalt een relevant aspect uit de biografie naar voren, met daaraan gekoppeld een vraag voor de biograaf. Maarten Asscher gaat vervolgens met de sprekers in gesprek over Borges’ leven en werk.