SLAA

SLAA

J.J. Voskuil Compleet

J.J. Voskuil Compleet

2012-02-21 20:00:00

Een avond rond de nieuwe, postume roman van J.J. Voskuil.
Met: Arjan Peters, Frits Abrahams, Krijn ter Braak, Gerd Busse, e.a. Presentatie: Hanneke Groenteman

Het werk van J.J. Voskuil (1926-2008) kent vele fans die met de publicatie van zijn nieuwste, postuum te verschijnen roman De buurman weer volop aan hun trekken zullen komen.
De 21e zal De buurman officieel gepresenteerd worden en bewonderaars als Frits Abrahams, Gerd Busse en Arjan Peters zullen over Voskuil en zijn werk spreken.
Krijn ter Braak voert een monoloog op uit het hoorspel Het bureau.
Daarnaast zullen er fragmenten uit Bij nader inzien vertoond worden en beeldmateriaal uit het interview dat Hanneke Groenteman op tv met hen voerde. Een muzikaal intermezzo wordt verzorgd door Theo Nijland, die onder meer muziek uit Bij nader inzien zal spelen.

Over De buurman:
De buurman beschrijft de ontwikkeling van de vriendschap tussen Maarten en Nicolien Koning met hun twee homoseksuele buren Petrus en Peer. Petrus is een stugge, om niet te zeggen knorrige man van middelbare leeftijd, Peer is een jongensachtige dertiger.
Nicolien begroet hun komst uitbundig omdat homoseksuelen volgens haar underdogs zijn, en beide mannen kunnen om die reden rekenen op haar compromisloze sympathie. Dit in tegenstelling tot Maarten, die al na een enkele ontmoeting tot de conclusie komt dat beide mannen intellectueel volstrekt oninteressant zijn. Toch ontstaat er een regelmatig en intensief contact met de twee buurmannen. Ze passen op elkaars huisdieren en gaan over en weer bij elkaar op bezoek. Toch gaat het op een gegeven moment mis. De band met Peer en Petrus wordt steeds grimmiger.
De buurman is bovenal een poging van Voskuil om zijn vrouw te begrijpen en haar onvoorwaardelijke steun voor de underdogs. Geen onderwerp heeft hen zo gespleten als de homo-emancipatie. Het onbegrip tussen de echtelieden neemt in De buurman bijna potsierlijke vormen aan. Even meesterlijk als wanhopig registreert de schrijver de fundamentele botsingen tussen Maarten en Nicolien, uitmondend in een zeer bewegend en soms ook hilarisch portret van een huwelijk.