SLAA

SLAA

In conversation with Jenny Offill

In conversation with Jenny Offill

Marjolijn van Heemstra, Jenny Offill

di 5 juli 2022
20.30
De Balie

Een avond met de Amerikaanse schrijver Jenny Offill, auteur van onder andere Verbroken beloftes (2014) en Afdeling ongewisse zaken (2021). In 2020 verscheen haar nieuwe roman Weersverwachting bij Uitgeverij De Geus. 

Op dinsdag 5 juli is de internationaal geprezen schrijver Jenny Offill te gast in De Balie. Offill staat bekend om haar beschouwende en gefragmenteerde schrijfstijl vol scherpe observaties over het moederschap, klimaatverandering en de rampenpsychologie. Balie-redacteur en schrijver Ianthe Mosselman zal de schrijver interviewen over haar werk, het schrijverschap en haar personages. Schrijver, theatermaker en Stadsdichter Marjolijn van Heemstra opent de avond met een voordracht. 

Na het succesvolle verblijf van Hengameh Yaghoobifarah neemt Offill het stokje over als de nieuwe Writer in Residence van het Nederlands Letterenfonds. In de maand juli zal schrijver Jenny Offill intrek nemen in de residentie aan het Spui in Amsterdam.  

Luister hier naar een Engelstalig fragment uit Weather (vertaald als Weersverwachting). De Nederlandse vertaling verscheen bij Uitgeverij De Geus. 

‘Jenny Offill wisselt in Weersverwachting, over sociale verhoudingen in tijden van klimaatverandering, ironie af met oprechtheid. De perfecte mix tegen onverschilligheid.’ – Koen Schouwenburg in De Groene Amsterdammer 

Fotograaf: Christopher Lane 

Jenny Offill (1968) is een Amerikaanse schrijver en redacteur. Haar debuutroman Last Things (vertaald als De laatste dingen), werd genomineerd voor de L.A. Times First Book Award. Offill’s tweede roman Dept. of Speculation (Afdeling ongewisse zaken) werd in 2014 door de New York Times uitgeroepen als een van de beste tien boeken van 2014 en werd een internationale bestseller. Haar laatste roman Weather (Weersverwachting) stond in 2020 op de shortlist van de Women’s Prize to fiction. Offill geeft les aan Brooklyn College, Syracuse University en Queens University. In juli 2022 is ze de nieuwste Writer in Residence van het Nederlands Letterenfonds.  

Foto: Bianca Sistermans

Marjolijn van Heemstra (1981) is theatermaker, schrijver en dichter. In 2010 debuteerde ze met de dichtbundel Als Mozes had doorgevraagd, die werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Jo Peters Poëzieprijs. In 2012 volgde haar debuutroman De laatste Aedema. In 2014 zag haar tweede dichtbundel Meer hoef dan voet het licht. Haar veelgeprezen roman En we noemen hem werd bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs en in acht landen vertaald. Sinds 2019 is Van Heemstra correspondent Ruimtevaart voor De Correspondent. Voor In lichtjaren heeft niemand haast (2021) boog ze zich over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Het boek werd uitgeroepen tot non-fictie boek van het jaar. Sinds januari 2022 is Van Heemstra Stadsdichter van Amsterdam. 

Ianthe Mosselman studeerde Comparatieve Neerlandistiek in Amsterdam en Berlijn. Ze maakt programma’s over kunst, literatuur en cultuur en interviewde de afgelopen jaren diverse binnen- en buitenlandse schrijvers op het podium van De Balie. Ook werkte ze voor de European Press Prize. In februari 2022 verscheen haar debuut bij Atlas Contact, een literair memoir met de naam Al die liefde en woede. 

In conversation with Jenny Offill is een programma van SLAA en De Balie.