SLAA

SLAA

Houellebecq: Ziener of zwartkijker?

Houellebecq: Ziener of zwartkijker?

2011-05-25 20:00:00

Officiële lancering van De kaart en het gebied!

Michel Houellebecq viel met donderend geraas de Europese literaire wereld binnen met zijn roman Elementaire Deeltjes. Zijn harde, soms cynische roman werd als een visionair apocalyptisch meesterwerk onthaald en een decennium later is de rauwe wijze waarop hij het morele bankroet van de westerse beschaving neerzet inderdaad eng dicht naar de werkelijkheid toe gekropen.

De boeken die volgden, Platform, Mogelijkheid van een eiland, waren een voortzetting van deze ‘shock-literatuur’, maar met De kaart en het gebied, zijn nieuwste roman die deze avond gepresenteerd wordt, lijkt Houellebecq een andere weg in te slaan: zijn toon is beschouwender en rustiger geworden. De roman is een caleidoscopische vertelling waarin kunst, geld, liefde, dood, werk, de vader-zoonrelatie en Frankrijk centraal staan.

Maar is Houellebecq nou werkelijk de ziener waarvoor hij vaak gehouden wordt, of is hij gewoon een misantropische zwartkijker met een postkoloniale wereldvisie? Deze avond laten we zoveel mogelijk aspecten van Houellebecq en zijn werk voorbijkomen. Zijn vertaler Martin de Haan zal zijn nieuwste roman plaatsen binnen zijn oeuvre en over de schrijver én mens spreken. Marja Pruis zoomt in op het seksuele aspect van Houellebecqs werk en zal zich ontpoppen als bewonderaarster, dit in tegenstelling tot Karin Amatmoekrim: zij kruisen de degens over de vraag ziener of zwartkijker. Maria Barnas spreekt zich uit over de wijze waarop de moderne kunst(wereld) wordt behandeld en gepresenteerd in De kaart en gebied.

Muziek en beeld komt van Keke Keukelaar en Diederik Rijpstra.

Comedy Theater in de Nes | 20.00 uur | Kaarten € 10,-/€ 8,-/ € 5,- (studenten)