SLAA

SLAA

Hongerjaren

Hongerjaren

1384547400

Met: Karin Amatmoekrim, Mathijs Deen en Mustapha Aarab. Presentatie: Asis Aynan en Said El Haji. Muziek: DJ Bagdadi.

Kijk hier voor het gefilmde verslag van van AT5. Het was een geslaagde avond!

Op vrijdag 15 november is het exact tien jaar geleden dat de beroemde schrijver Mohamed Choukri (1935-2003) overleed. Daarom organiseren SLAA en de Berberbibliotheek in de Posthoornkerk een literaire avond vernoemd naar Choukri’s bekendste boek Hongerjaren.

Hongerjaren, het autobiografische debuut van Choukri uit 1973, werd direct na publicatie verboden in Marokko, maar werd clandestien veel gelezen. Choukri was een van de eerste moderne schrijvers in Noord-Afrika en het Midden-Oosten die via de literatuur de straat een stem gaven. In Choukri’s debuut lezen en leven we het Marokko van de tweede helft van de vorige eeuw. Het leven is er hard, liefdeloos en overal is geweld, net als in Hongerjaren. Hongerjaren groeide ook buiten Marokko uit tot een klassieker. In Nederland verscheen de roman in 1983 en dit jaar verschijnt de zevende druk bij uitgeverij Van Gennep.

In een duopresentatie zullen Asis Aynan en Said El Haji deze avond in gesprek gaan met de schrijvers Karin Amatmoekrim en Mustapha Aarab over de roman Hongerjaren en de persoon Mohamed Choukri. Na het gesprek gaat de avond over in een 90’s (Rif) Party. DJ Bagdadi zal rai, pop en heel veel 90’s rifhits uit de boxen van de Posthoornkerk laten schallen.

Mede mogelijk gemaakt door Aknarij en SMN.