SLAA

SLAA

Een Portret: Anthony Mertens

Een Portret: Anthony Mertens

2009-05-29 20:00:00

Met zijn enthousiasme voor literatuur heeft Anthony Mertens (1946-2009) als universitair docent, literair criticus, redacteur en schrijver talloze studenten, lezers en schrijvers geïnspireerd. Kees Fens schreef in zijn inleiding bij Lezen, man! Essays en kritieken van Anthony Mertens (2006): ‘Op verre afstand herken ik hem aan zijn gestalte: hij loopt lichtgebogen als een zoeker naar verloren voorwerpen. Hij zoekt verbanden binnen het oeuvre van een enkele schrijver, binnen verschillende oeuvres. Hij zal die ook vinden en misschien iets dieper buigen.’
Toen Mertens na een herseninfarct langdurig moest revalideren legde hij dat proces indrukwekkend vast in Zwaluwziek. Leven na een herseninfarct (2008). Anthony Mertens is onmiskenbaar van invloed geweest op het literaire leven.

Een aantal van zijn vrienden en collega’s zal daar getuigenis van afleggen: Robert Anker, Bernlef, Yra van Dijk, Kees ’t Hart, Arnold Heumakers, Suzanne Holtzer, Yves van Kempen, Marita Mathijsen, Piet Meeuse, Cyrille Offermans, Carel Peeters, Thomas Rosenboom, Xandra Schutte en Allard Schröder. Pieter van de Blink zal de avond presenteren.