SLAA

SLAA

Een legendarisch uitgever: Geert van Oorschot

Een legendarisch uitgever: Geert van Oorschot

2009-09-29 20:00:00

Met: Nop Maas, Maaike Meijer, Willem Otterspeer, Arjen Fortuin (presentatie). Reading ‘Uitgever Oorwurm’: Carel Alphenaar (regie) en drie acteurs.

​De legendarische uitgever Geert van Oorschot (1909-1987) werd 100 jaar geleden geboren. In 1945 richtte hij uitgeverij Van Oorschot op, die onder meer door de Russische Bibliotheek, een tijdschrift als Tirade en een schrijver als J.J. Voskuil een belangrijke plaats inneemt in het literaire landschap.
Geert van Oorschot had als eigenzinnig uitgever flinke aanvaringen met verschillende auteurs. Vooral de conflicten met twee van zijn belangrijkste auteurs – Willem Frederik Hermans en Gerard Reve – hebben veel stof doen opwaaien. Kwam Reve weer bij zijn oude uitgever terug met een deel van zijn titels, met Hermans is het nooit meer goed gekomen. Het conflict met Hermans heeft nog een literair vervolg gehad: de kwaadaardige eenakter ‘Uitgever Oorwurm’ (1962), waarin Van Oorschot model stond voor de onbetrouwbare en op geld beluste ‘Oorwurm’. Maar het was niet alleen kommer en kwel tussen de uitgever en zijn schrijvers. Uit de Briefwisseling 1951-1987 (2009) tussen Vasalis en Van Oorschot blijkt dat het contact tussen hen beiden tot het laatst toe vriendschappelijk is geweest. Nop Maas, Maaike Meijer en Willem Otterspeer geven als biografen van Reve, Vasalis en Hermans inzicht in de aard van de contacten tussen uitgever en schrijver. Onder regie van Carel Alphenaar geven drie acteurs een reading van Hermans’ nooit eerder uitgevoerde eenakter ‘Uitgever Oorwurm’. Arjen Fortuin, biograaf van Geert van Oorschot, presenteert het programma.