SLAA

SLAA

Debutantenbal 2023

Debutantenbal 2023

vr 1 september 2023
20:00
De Kring
Op 1 september vindt in De Kring het Debutantenbal plaats: een bruisende avond voor schrijvers, lezers en aanstormend talent. Met Ellen Deckwitz, Martine Bakker, Daan Doesborgh, Chris Kok en DJ Funky Soul!

Tijdens het Debutantenbal worden de belangrijkste debutantenprijzen van het jaar uitgereikt: de Hebban Debuutprijs voor de beste debuutroman en de Editio Debutantenprijs voor de winnaar van de Debutantenschrijfwedstrijd (lees hier de genomineerde verhalen). Daarnaast vormt het bal het decor voor een primeur: voor het eerst zal de Renate Dorrestein Prijs voor het beste ingezonden literaire verhaal worden vergeven.

Maar dat is niet alles! Tijdens het Debutantenbal kun je speeddaten met mensen uit het boekenvak, je eigen werk ten gehore brengen bij de open mic of je laten verrassen door een van de vele performances. Duik je liever de lounge in voor een verdiepend gesprek? Dat kan natuurlijk ook! Of dans de nacht tegemoet met je mede-literatuurliefhebbers.

De ticketverkoop is inmiddels gestart.

Ticketinformatie:

  • Early Bird (t/m 15 juli): €15,- + €1,- servicefee
  • Regulier ticket: €20,- + €1,- servicefee

Voor de speeddate kun je je inschrijven nadat je een ticket hebt gekocht, aanmelden voor de open mic kan op de avond zelf.

Programma:

Prijsuitreikingen

21:00-22:00, ClubUP

De Hebban Debuutprijs, Renate Dorrestein Prijs en Editio Debutantenprijs allemaal op één avond? Jazeker, tijdens het Debutantenbal 2023 vliegen de prijzen je rond de oren.

De presentatie van dit feestelijk geheel is in handen van Ellen Deckwitz. Sinds zij haar entree in de letteren maakte, is Ellen Deckwitz niet te stuiten: de afgelopen jaren verschenen prijswinnende bundels (o.a. De steen vreest mij, C. Buddingh-prijs 2012), boeken over schrijven (het alom geprezen Zo word je een geweldige dichter) en de bestseller Olijven moet je leren lezen. Daarnaast presenteert ze geregeld poetry slams, won er zelf ontelbare, haalde de finale van De slimste mens, trekt de wereld over om nieuwe poëzie te ontdekken, maakt theater en schrijft daarnaast wekelijkse columns in zowel NRC Handelsblad als De Morgen. In 2021 won Ellen bovendien De Johnny, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie.

Foto: Merlijn Doomernik

Open Mic

22:30-23:30, serre

Wil jij je laten horen tijdens het Debutantenbal 2023? Schrijf je dan op de avond zelf in voor de Open Mic. Of je nu wilt voordragen uit eigen of andermans werk, the floor is yours voor om en nabij 5 minuten.

De Open Mic wordt begeleid door niemand minder dan Martine Bakker, zelf talentvol schrijver en stand-up comedian. In 2018 won zij het Leeuwarder Cabaretfestival, daarnaast schrijft zij (mee) aan boeken, voorstellingen, scenario’s en podcasts. In 2022 verscheen haar debuut ‘Ik durf niets maar doe alles’.

Foto: Anne van Zantwijk

Speeddates

21:00-23:00, restaurant

Zelf (aspirant-) schrijver? Ga op speeddate met mensen uit het boekenvak. Neem een fragment uit eigen werk mee ter review of leg je praktische vragen voor aan de deelnemende redacteurs, uitgevers en agents. Zowel fictie, non-fictie als poëzie kunnen besproken worden. Opgeven kan via de link die op je aangekochte ticket vermeld staat.

Dit zijn de mensen met wie je kan speeddaten:

Mark Pieters | Uitgever bij Van Oorschot
Jelte Nieuwenhuis | Freelance redacteur
Vere Bank | Literair agent bij Sebes & Bisseling
Fatiha Panjwani | Agent assistent bij Sebes & Bisseling
Jasper Henderson | Uitgever bij Thomas Rap
Maaike Pereboom | Literair agent Henneman Agency
Thalia Ostendorf | Uitgever bij Uitgeverij Chaos
Milou Klein Lankhorst | Uitgever bij De Correspondent
Martien van Agtmaal | Redacteur bij De Optimist
Emma Laura Schouten | Freelance redacteur

Performances

Elektropoëzie22:30-23:15, ClubUP

Verwacht het onverwachte. Een schrijver die zijn woorden raaskalt en fluistert. Begeleid door dansbare beats en sprankelende melodieën. En dat in je gezicht. Letterlijk in je gezicht. Ongemakkelijk misschien, maar uiteindelijk kan je lichaam niet anders dan luisteren naar de muziek en je begint ritmisch heen en weer te bewegen. Je brein drukt zich hiermee in de spagaat tussen het aansturen van de dans en het tegelijk nadenken over de dood en het leven. Die zijn immers allebei verweven in de teksten van Electropoëzie. Een wisselwerking tussen de gegeven energie van artiest en publiek bloeit op. Samen werken zij toe naar een collectieve verbaasde uitroep: ‘Wat heb ik nou weer meegemaakt?!’

Chris Kok Laat je verrassen door de timing, ClubUP

Chris Kok won in 2022 de Editio Debutantenprijs met zijn verhaal ‘Rust Roest’. Maar naast begenadigd schrijver, is hij ook muzikant. Zo won hij in 2011 als solo-artiest Mooie Noten en sleepte hij in 2012 De Grote Prijs van Nederland binnen met zijn band Über-Ich. Tijdens het Debutantenbal 2023 verzorgt Chris de nodige muzikale interventies. Wanneer dat precies zal zijn, houden we nog even in het midden…

Foto: Roosje Verschoor

DJs

DJ Funky Soul20:00-24:00, De Kring

DJ Funky Soul staat bekend om zijn energieke moves achter de draaitafel, terwijl hij soul, funk, disco, boogie, hip hop, soul en US Garage op zijn platen mixt. Op zijn soundcloud vind je vele mixen, zoals zijn groovy & soulful disco mix, die hij live op De Kring heeft opgenomen.

Foto: Amanda Landman

Literair DJ-collectief Team KTW 23:30-04:00, ClubUP

Daan Doesborgh is een dichter met een liefde voor vinyl. Van Sinatra tot de Spice Girls, het komt allemaal voorbij. Als het maar dansbaar is, want het is niet de bedoeling dat je stilzit. Hierbij geeft hij zelf het goede voorbeeld, en bewijst hij dat schrijvers geen zolderkamertijgers maar dansvloerbeesten zijn.

Foto: Pascal Moors

Het Debutantenbal is een samenwerking tussen Schrijfacademie Editio, Lezersplatform Hebban, SLAA, CPNB en Sociëteit De Kring.