SLAA

SLAA

De vrouwenkwestie: de recensenten

De vrouwenkwestie: de recensenten

2007-09-09 15:00:00

Met: Joke Hermsen (presentatie en gesprek),Erica van Boven (lezing), Emma Brunt (HP/De Tijd), Jessica Durlacher (sidekick), Ingrid Hoogervorst (tot 2007 Telegraaf), Janet Luis (NRC, Opzij), Marja Pruis (De Groene), Daniëlle Serdijn (Volkskrant), Aleid Truijens (Volkskrant).

Toen Menno ter Braak Carry van Bruggens roman Eva (1927) enthousiast besprak, viel dat op. Zijn generatiegenoten hadden namelijk niet veel op met het werk van de schrijvende vrouwen uit hun tijd. Ter Braak stelde in zijn stuk dan ook dat er een diepe afgrond bestond tussen Carry van Bruggen aan de ene en iemand als Top Naeff aan de andere kant. Toch wist hij niet iedereen van zijn gelijk te overtuigen. Een jaar later beweerde E. du Perron: ‘De dames-auteurs spreken in alle landen voor zichzelf; van de 1001 is er altijd precies 1 die talent heeft, in Holland zegt men, mevrouw Carry van Bruggen of mevrouw Top Naeff. Zij hebben van alles bestudeerd, van het moederschap tot de toneelwereld toe, zij schrijven meestal correct en met grote vaardigheid, en toch heeft men altijd het gevoel dat het een zouteloos gekwetter is, en dat zij bezig zijn een tijd te verliezen die oneindig beter benut zou worden met de beoefening van andere werken.’
In hoeverre worden schrijfsters vandaag de dag buitengesloten bij het verkrijgen van een literaire status? In de commotie rond de Libris Literatuurprijs 2007 reageerde Ingrid Hoogervorst met een stuk onder de titel  ‘Beter je best doen, meisjes!’. Ligt daar het probleem? Door reacties, statements, discussies en de inbreng van een heuse sidekick, wordt de vrouwenkwestie tegen het licht gehouden. Aan het woord komen Joke Hermsen, Erica van Boven, Emma Brunt, Jessica Durlacher, Ingrid Hoogervorst, Janet Luis, Marja Pruis, Daniëlle Serdijn en Aleid Truijens.