SLAA

SLAA

De Grote Drie: Royal Flush

De Grote Drie: Royal Flush

2013-04-25 20:30:00

I.s.m. NRC. Met: Auke Hulst, Daniela Hooghiemstra en Dik van der Meulen. Presentatie: Froukje Jansen

Met de troonswisseling in zicht staat De Grote Drie deze week in het teken van de monarchie. Na drie beruchte Willems en drie geliefde koninginnen zal de volgende Willem zich nu moeten bewijzen. Met de drie panelleden hebben wij alvast een Royal Flush in handen: Auke Hulst, Daniela Hooghiemstra en Dik van der Meulen.

Schrijver, journalist en – nog belangrijker – uitgesproken anti-monarchist Auke Hulst noemde de monarchie ‘een vorm van onvolwassenheid; een bizar overblijfsel uit een vroeger stadium van onze ontwikkeling’. Daniela Hooghiemstra schreef over het koningshuis in de Volkskrant en NRC. Ter gelegenheid van de kroning schreef ze samen met Dorine Hermans een vernieuwde en uitgebreide versie van Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren, waarin Willem-Alexander wordt vergeleken met zijn roemruchte voorgangers, Willem I, II en III. Begin dit jaar verscheen haar biografie over Kees Boeke, de christen-anarchist die Beatrix opleidde en haar leerde hoe het in ieder geval niet moest. Ten slotte schuift aan Dik van der Meulen, schrijver van de nog te verschijnen biografie van Willem III.

Vanaf donderdag 4 april gaan NRC Handelsblad en SLAA de (literaire) actualiteit te lijf in het nieuwe maandelijkse literatuurprogramma De Grote Drie. Dit programma vindt plaats in het fonkelnieuwe NRC Café aan het Rokin. De gasten benaderen telkens een actueel literair thema op een kritische, speelse, tegendraadse manier. Bij wijze van knipoog naar wijlen De Grote Drie zal het getal drie in elke aflevering een rol spelen, is het niet in de hoeveelheid panelleden en sprekers, dan wel in opzet en vorm.