SLAA

SLAA

De biografie van Bob den Uyl

De biografie van Bob den Uyl

2008-03-05 20:00:00

Met: Jan Donkers, Nico Keuning, Rascha Peper, Max van Rooy en L.H. Wiener
Film: Aan de Rand van Nederland (1979), Theo Uittenbogaard
I.s.m. uitgeverij De Bezige Bij

Bob den Uyl (1930-1992) schreef even mistroostige als humoristische verhalen. In een trefzekere stijl wist hij elke zinloze reis, onderneming of handeling uit te vergroten tot soms hilarische proporties. In Een zeker onbehagen toont Nico Keuning het ware gezicht van de man die schuilging achter het masker van ironie en zelfspot. Een man met vele angsten, wiens leven a writer’s goldmine blijkt te zijn. Behalve als schrijver komt Den Uyl ook tot leven als scholier tegen het decor van de Tweede Wereldoorlog, als kantoorklerk na de bevrijding, als jazztrompettist in de jaren vijftig, als kettingroker, drinker en reiziger.
Nico Keuning doet deze avond uit de doeken hoe de biografie tot stand is gekomen. Bob den Uyl komt daarna zelf in beeld in de film van Theo Uittenbogaard: Een reis van Bob den Uyl en Theo Uittenbogaard, op zoek naar literatuur. Aan de Rand van Nederland (1979).
Max van Rooy, voormalig hoofdredacteur van cultureel tijdschrift Hollands Diep (1975-1977), vertelt hoe Den Uyl als eigenzinnig verslaggever te werk ging. Rascha Peper correspondeerde als aankomend schrijver met den Uyl, en vertelt over hem in diens rol van nestor. Jan Donkers haalt herinneringen op aan ontmoetingen met Bob den Uyl en L.H. Wiener brengt een collegiaal saluut aan de schrijver, waarbij ‘de strijd die menig kunstenaar met het Koningswater moet voeren’ betrokken wordt.
Nico Keuning besluit de avond met een kort verhaal van Den Uyl over muziek, waarbij hij een nummer laat horen met Bob den Uyl op trompet.
De presentatie is in handen van Marga Deutekom (uitgever bij Thomas Rap).