SLAA

SLAA

Leesclub Le Monde: Daria Bukvić

Een initiatief van Paradiso en SLAA i.s.m. de Volkskrant

Leesclub Le Monde: Daria Bukvić

Een initiatief van Paradiso en SLAA i.s.m. de Volkskrant

Daria Bukvić, Babs Gons, Andrea van Pol, Maarten Westerveen

zo 27 mei 2018
11:00 uur
Paradiso

Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de VS komt? Bij Leesclub Le Monde selecteert een bekende schrijver iedere twee maanden een niet-westers boek dat we met die auteur, met ons vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso bespreken. We gaan op zoek naar onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.

Op zondag 27 mei lezen we The Bridge over the Drina (415 blz.) van Ivo Andrić (voormalig Joegoslavië), geselecteerd door gids Daria Bukvić.

Het boek is niet meer (nieuw) leverbaar in het Nederlands, maar wel in het Engels te bestellen via de bekende online kanalen (Bol.com, Amazon.co.uk). Hou er rekening mee dat de levertijd 1 à 2 weken bedraagt. Leesclub Le Monde onderzoekt de mogelijkheid voor een eventuele Nederlandse heruitgave als e-book, als dit lukt wordt dat bekendgemaakt via de nieuwsbrief en in het Facebookevent.

The Bridge over the Drina is Andrić ‘ bekendste werk, en behoort tot de klassiekers van de Joegoslavische literatuur. Andric beschrijft de geschiedenis van Visegrad, een stad in het oosten van Bosnië. Van de Ottomaanse grootvizier die de brug liet bouwen tijdens de Turkse overheersing in de zestiende eeuw, via de Oostenrijkse inval in de achttiende eeuw tot aan het begin van de eerste Wereldoorlog. Een vast punt in het verhaal is de brug over de Drina. De verbinding tussen verleden en toekomst, oost en west, Serviërs en Kroaten.

Ivo Andrić was een Joegoslavische schrijver van romans, korte verhalen en essays. Hij doorliep een succesvolle diplomatieke carrière, eerst als onderminister van Buitenlandse Zaken en na diverse posten uiteindelijk als ambassadeur in nazi-Duitsland. Toen Joegoslavië bondgenoot van nazi-Duitsland werd, keerde Andrić  terug naar Belgrado en werkte de rest van de oorlog in een huisarrest-achtige situatie aan zijn drie bekendste romans. De inspiratie voor zijn werk haalde Andrić  vooral uit de geschiedenis, folklore en cultuur van zijn moederland Bosnië. In 1961 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.

Moderator: Andrea van Pol
Gids: Daria Bukvić
Leespanel: Maarten Westerveen (radiomaker VPRO, o.a. De Avonden en Woord), Guido Snel en Mirjana Smolić.

Leesclub Le Monde is een initiatief van Paradiso Amsterdam en SLAA i.s.m. de Volkskrant.

Blijf op de hoogte van volgende edities en meld je aan voor de Leesclub Le Monde mailinglijst: http://eepurl.com/ctArDb

https://soundcloud.com/volkskrant/leesclub-le-monde-1-hanna-bervoets