SLAA

SLAA

Daria Bukvić

Daria Bukvić

Daria Bukvić (Tuzla, 1989) is een Nederlands-Bosnische toneelregisseuse. In 2015 werd haar voorstelling Nobody Home geselecteerd voor het Theaterfestival als een van de opmerkelijkste toneelvoorstellingen van dat jaar.

Bukvić werd geboren in de Bosnische plaats Tuzla op 18 juli 1989. Haar moeder is van Bosnische afkomst en haar vader van Kroatische origine. Toen in 1992 de Joegoslavische Burgeroorlog uitbrak, vluchtte Bukvić met haar moeder naar Nederland. Na twee jaar krijgen Bukvić en haar moeder een permanente verblijfsvergunning. In 2011 rondde Bukvić de toneelacademie in Maastricht af. Sindsdien regisseerde ze voorstellingen voor onder andere de Parade, Hofplein Rotterdam en Toneelschuur Producties.

In 2014 ging haar voorstelling Nobody Home, een voorstelling over drie acteurs (Vanja Rukavina, Majd Mardo en Saman Amini) en hun vluchtverhalen naar Nederland, in première.

Vanaf 2017 is Daria als regisseur verbonden aan het Nationale Theater. Haar eerste regie bij dit gezelschap was Othello van Shakepeare. In dit stuk, waarin de rol van Othello niet wordt gespeeld door een geschminkte witte acteur zoals gebruikelijk, maar door de zwarte acteur Werner Kolf, wilde Bukvić benadrukken hoe een witte samenleving omgaat met een succesvolle zwarte man.

In 2018 stond haar voorstelling Melk & Dadels in de theaters, waarin getuigenissen van vier jonge Marokkaans-Nederlandse actrices centraal staan.

// Foto: Jeroen Hofman