SLAA

SLAA

Brieven aan Kellendonk – The Next Generation

Brieven aan Kellendonk – The Next Generation

zo 7 juni 2015

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat Frans Kellendonk, schrijver van onder meer Mystiek lichaam en Bouwval, op negenendertigjarige leeftijd overleed. De persoon Frans Kellendonk is in al die jaren zelf ook tamelijk mystiek gebleven, maar afgelopen week verscheen het kloeke boek Brieven van Frans Kellendonk, verzameld door Oek de Jong en Jaap Goedegebuure, waarin voor het eerst een rijker beeld van de schrijver getoond wordt. Hoewel Kellendonks oeuvre bescheiden is, wordt het nog altijd hoog aangeslagen en gelezen. Ook door de generatie schrijvers die nu de leeftijd heeft waarop hij zijn meest bekende werken schreef. We hebben jonge(re) schrijvers gevraagd op hun beurt een brief aan Frans Kellendonk te schrijven. Het resultaat: ontroerende, humoristische en soms ook kritische teksten. Op 7 juni om 16.00 uur zullen ze deze ten gehore brengen in de tuin van De Tolhuistuin. Dus kom langs, zit in de zon, drink wat, word bruin en luister ook.

Met o.a. Ariane Schluter, Merijn de Boer, Wytske Versteeg, Daan Doesborgh en Thomas Heerma van Voss.
Presentatie: Jeroen van Kan.

Over Frans Kellendonk:

Frans Kellendonk (1951) was het eerste kind en de enige zoon in een katholiek Nijmeegs aannemersgezin. Kellendonk, die in 1990 aan de gevolgen van aids op negenendertigjarige leeftijd overleed, raakte bij een groot publiek bekend met zijn vader-zoonroman Mystiek Lichaam (1986). Het boek leidt tot een enorme rel, nadat de Volkskrant-criticus Aad Nuis de auteur van antisemitisme beschuldigt. In 1987 verschijnt de essaybundel De veren van de zwaan. Hij ontvangt in 1987 de Bordewijkprijs voor Mystiek lichaam. Hij overlijdt op 15 februari 1990 in zijn huis aan de Bethaniënstraat te Amsterdam.

Ariane Schluter (1966) speelde bij verschillende theatergezelschappen en was lange tijd verbonden aan Het Nationaal Toneel, daar speelde ze in stukken als Medea, Drie zusters, Ideale man en Strange Interlude. Ze werkte veel samen met regisseur Johan Doesburg met wie ze onder andere Kellendonks meesterwerk Mystiek lichaam tot toneel bewerkte. Schluter is ook te zien als Lucia de B. in de gelijknamige film van Paula van der Oest, en speelde onder meer in films als Kleine Teun van Alex van Warmerdam en Terug naar de kust naar de thriller van Saskia Noort. In 2015 speelt zij de hoofdrol in de politieserie NoordZuid.

Wytske Versteeg (1983) ontving de VrouwDebuutprijs voor haar zeer goed ontvangen romandebuut De Wezenlozen (2012) en stond op de longlist van de AKO Literatuurprijs. Haar tweede roman, Boy, won de BNG Literatuurprijs en stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. Eerder publiceerde Versteeg het non-fictieboek Dit is geen dakloze (2008), dat genomineerd werd voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot. Teksten van haar hand verschenen in NRC Handelsblad, Vrij Nederland, Opzij, Nouveau, Das Magazin, De Revisor, Hollands Maandblad en Tirade.

Daan Doesborgh (1988) was van 2006 tot 2011 de stadsdichter van Venlo. Ook op slampodia is Daan een graag geziene gast. Hij won prijzen op slams in Düsseldorf, Amsterdam, Eindhoven, Tilburg, Utrecht en Groningen, en werd in 2009 derde op het Nederlands Kampioenschap. Zijn carrière als slammer werd bekroond in 2010, toen hij datzelfde NK won. In 2008 publiceerde Daan de bundel De Reeds Beweende Liefdes van Daan Doesborgh, die verscheen bij Literair Station Venlo. In 2010 verscheen bij uitgeverij De Contrabas zijn tweede bundel, De Venus Suikerspin. Een derde publicatie is in de maak.

Merijn de Boer (1982) is redacteur van uitgeverij Van Oorschot en was zes jaar lang redacteur van Tirade. Hij debuteerde in 2009 in De Gids met zijn verhaal ‘Tragisch wonen’. In 2011 verscheen bij Meulenhoff de verhalenbundel Nestvlieders, waarvoor hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2012 kreeg. Begin 2014 verscheen bij Querido zijn roman De nacht, die op de Tiplijst van de AKO Literatuurprijs kwam. In januari 2016 zal zijn nieuwe roman ‘t Jagthuys verschijnen.

Thomas Heerma van Voss (1990) debuteerde in 2009 met De Allestafel. Vier jaar later verscheen zijn tweede roman: Stern. In 2014 kwam de verhalenbundel De derde persoon uit. In 2015 schreef hij samen met zijn broer de literaire thriller Ultimatum. Hij heeft interviews, verhalen en artikelen gepubliceerd in onder meer Vrij Nederland, NRC Handelsblad, de Volkskrant, Trouw, L’Officiel, VARA Gids, De Correspondent, Tirade, Das Magazin, Hollands Maandblad, De Gids en Passionate.