SLAA

SLAA

Bijlmer Boekt! (livestream + live) met o.a. Raoul de Jong en Michelle David

Bijlmer Boekt! (livestream + live) met o.a. Raoul de Jong en Michelle David

di 29 juni 2021
20:00
Bijlmer Parktheater

Bijlmer Boekt! is hét literaire variétéprogramma van Zuidoost. In het Bijlmer Parktheater nodigt auteur en initiatiefnemer Christine Otten vijf uiteenlopende gasten uit die één ding met elkaar gemeen hebben: de liefde voor literatuur. Het resultaat is een grensoverschrijdende krachtenbundeling vol uitdagende cross-overs waarbij literaire voordrachten afgewisseld worden met spoken word, muziek, hip-hop, stand-up comedy, dans en theater.

Met deze keer: Raoul de Jong, Ayşegül Karaca, zangeres Michelle David, rapperscollectief Kitchen’s Light en wintipriester Marian Markelo.

Er zijn voor deze editie van Bijlmer Boekt! beperkt kaartjes beschikbaar, dus wees er snel bij.

UPDATE: Het programma is inmiddels uitverkocht, maar niet getreurd: je kunt Bijlmer Boekt! de 29e thuis volgen via de livestream. Zet de link alvast in je favorieten: https://vimeo.com/event/1059748

Raoul de Jong (1984) schrijft voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad en publiceerde vijf boeken. Voor zijn debuut ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. In 2013 verscheen ‘De grootsheid van het al’, dat werd onderscheiden met het Beste Rotterdamse Boek en een eervolle vermelding kreeg van de Bob den Uyl Prijs. In november 2020 verscheen ‘Jaguarman’, een ode aan Surinaamse helden en het land van zijn vader.

‘Een schitterend verhaal. Met ferme stappen en een grote dosis moed treedt Raoul de Jong in de voetsporen van Anton de Kom en Albert Helman. Na lezing van ‘Jaguarman’ weet je hoe het Suriname is vergaan, van de vroegste tijden tot nu.’ – Noraly Beyer

 

Marian Markelo is geboren te Moengo, Suriname Moengo en sinds 1988 woonachtig in Nederland. In 1985 is ze ingewijd als Wintipriester. Vanaf 1 juli 2003 verzorgt Marian jaarlijks het plengoffer bij de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark. Voor deze editie van Bijlmer Boekt! zal Marian zorgen voor een speciale openingsceremonie.

Michelle David (1966) is een Amerikaanse zangeres en presentatrice, en lid van de formatie Big, Black & Beautiful. In 2015 lanceerde ze haar project Michelle David & The Gospel Sessions. David heeft inmiddels vijf albums, twee Edison-nominaties en een Radio 6-Award voor beste album op haar naam. Ook trad ze op op onder meer North Sea Jazz Festival, Pinkpop en Eurosonic Noorderslag. Naast haar werk als zangeres is David momenteel bezig met haar succesvolle podcast Inspirational Grooves.

Ayşegül Karaca (1990) is actrice, theatermaker en zangeres. Ze heeft verschillende producties voltooid in binnen- en buitenland. Als actrice is Ayşegül te zien in theater, film en televisie, o.a. Ik Weet Wie Je bent en GIPS. Als theatermaker staat ze met haar eerste theatersolo ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ in verschillende theaters in Nederland. Hiermee ontvangt ze een beurs als nieuw aanstormend theatermaker. Sinds kort produceert Karaca liedjes met een geheel eigen stijl. Crossovers tussen levenslied en urban, de Nederlandse taal met Turkse taal en kleinkunst met spoken/rap. Voor deze editie van Bijlmer Boekt zal Ayşegül een preview doen van haar eerste theatersolo ”Ik zie, ik zie wat jij niet ziet”.

Kitchen’s Light wordt gevormd door Sam Onclin (1992), Brendan Lodder (1987) en Boaz Blume (1992). Dit gezelschap van performers brengt eigen stukken voor het voetlicht in de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Buiten de kring van gebarentaal-sprekers wordt deze kunstvorm nog nauwelijks op reguliere podia gepresenteerd. Een NGT-tolk maakt de inhoud van de stukken toegankelijk voor niet-gebarentaal sprekers. Kichen’s Light is ontstaan na een serie workshops onder leiding van spoken-word kunstenaar Elten Kiene. Overige performers van Kitchen’s Light zijn: Tobias de Ronde, Marie van Driessche en Bart Koolen.