SLAA

SLAA

Bijlmer Boekt! met o.a. Ronelda S. Kamfer en Sholeh Rezazadeh

Bijlmer Boekt! met o.a. Ronelda S. Kamfer en Sholeh Rezazadeh

di 28 september 2021
20:00
Bijlmer Parktheater

Bijlmer Boekt! is hét literaire variétéprogramma van Zuidoost. In het Bijlmer Parktheater nodigt auteur en initiatiefnemer Christine Otten vijf uiteenlopende gasten uit die één ding met elkaar gemeen hebben: de liefde voor literatuur. Het resultaat is een grensoverschrijdende krachtenbundeling vol uitdagende cross-overs waarbij literaire voordrachten afgewisseld worden met spoken word, muziek, hip-hop, stand-up comedy, dans en theater.

Met deze keer: Sholeh Rezazadeh, Ronelda S. Kamfer, Alfred Schaffer, Bahghi en Ibrahim Mousa.

Foto: Frank Ruiter

Sholeh Rezazadeh (1989) is schrijver en dichter. Ze kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland. In 2019 won ze de El Hizjra literatuurprijs voor haar poëzie en het jaar nadien bereikte ze de finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2020. De hemel is altijd paars is haar debuutroman die in maart 2021 verscheen en al aan de zevende druk toe is.

Ze publiceerde onder meer in De Gids, Awater, De Poëziekrant en Papieren Helden. Sholeh was te horen op festivals waaronder Crossing Border, ILFU, Noorderzon en Uitmarkt.

Ronelda Sonnet Kamfer (Kaapstad, 1981) wordt gezien als de meest vooraanstaande Zuid-Afrikaanse dichter van haar generatie. Voor haar debuut Nu de slapende honden ontving ze de Eugène Marais-prijs. Bij Podium verschenen naast haar debuutbundel ook Santenkraam (2012), Mammie (2017) en Chinatown (2021).

Foto: Luke Kuisis

Alfred Schaffer (1973) is dichter, docent en vertaler. Alfred Schaffers poëzie is soms humoristisch, soms zakelijk en tegelijk vol absurde vondsten. Zoals Adriaan Jaeggi schreef in Het Parool: ‘Schaffer is zeer gevoelig voor de absurde werkelijkheid waarin we leven, maar hij laat zich niet afbluffen. Nuchter en kordaat hakt hij zich een weg, wég met de prietpraat, wég met de ontregeling: dáár moeten we zijn. Alfred Schaffer is nu al een van de dichters die de komende jaren de koers aan zullen geven.’

Zijn werken zijn bekroond met o.a. de Hugues C. Pernathprijs, Jan-Campertprijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs. De P.C. Hooft-prijs 2021, de grootste jaarlijkse oeuvreprijs in de Nederlandse letteren, gaat naar Alfred Schaffer.

Bahghi zingt met een engelachtige stem waarmee ze je zachtjes in haar wereld verwelkomt. Ze heeft een brede fantasie en is constant onderweg, of het nu buiten de deur, in haar kamer of in zichzelf is. Ze schrijft haar liedjes om zichzelf te ‘upliften’, een stem te geven aan de oceaan van emoties en zich een wereld voor te stellen die ze zo graag zelf wil zien. Onlangs is ze begonnen met het uitbrengen van muziek waar ze het afgelopen jaar aan gewerkt heeft, met als meest recente single All One. Be prepared to be taken on a journey to a different dimension.

Ibrahim Mousa is een Palestijns-Nederlands theatermaker, toneelspeler en schrijver die in Saoedi-Arabië geboren is en opgegroeid in Koeweit. Na de Golfoorlog van 1990-1991 verhuisde hij met zijn familie naar Jordanië. In 2002 kwam hij naar Nederland om zijn passie te volgen en theater te studeren. Na zijn afstuderen begon hij als zelfstandig theatermaker te werken: hij schrijft en produceert zijn eigen toneelstukken. In 2005 heeft Ibrahim de publiekprijs van het vierdaagse theater festival in Utrecht gewonnen met zijn monoloog ‘Stamppot’ onder het thema ‘leven met verschillen’. In 2015  werd Ibrahim genomineerd voor het TTT Stipendium van het prins Bernhard Cultuurfonds voor zijn toneeltrilogie ‘Vast en Vloeibaar’.

 

Foto: Liselore Chevalier

Christine Otten (1961) brak in 2004 door met de grote roman De laatste dichters, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs en vertaald in het Engels en (binnenkort) Arabisch. Otten kan bogen op een eigenzinnig literair oeuvre en is ook bedenker van de Gevangenis Monologen, theater gebaseerd op de verhalen van gedetineerden. Haar laatste roman Een van ons (2020) is geïnspireerd op haar ervaringen als schrijfcoach in de gevangenis. Ze bewerkte het boek voor theater. Begin 2022 jaar verschijnt De ander bestaat niet, een pleidooi voor ‘literatuur als uitweg’ waarin ze thema’s als culturele toe-eigening in de literatuur en haar veranderende schrijverschap uitwerkt. Otten is (mede)initiatiefnemer en presentator van Bijlmer Boekt.