SLAA

SLAA

Avond van de polemiek

Avond van de polemiek

2010-11-04 20:00:00

​Uit alle perioden van de Nederlandse en Vlaamse literatuur hebben Pierre Vinkenen Hans van den Bergh de meest strijdbare teksten bijeengebracht van auteurs die zich woedend, gebelgd of sarcastisch teweerstellen tegen opvattingen of situaties die zij aan de kaak willen stellen. Het scherp van de snede is een bundeling van teksten en gedichten die voor de huidige lezer actuele waarde hebben en die zo scherp en snedig geformuleerd zijn dat men er een grimmig genoegen aan kan beleven. Het gros van de polemieken dateert uit de laatste anderhalve eeuw, toen er geen censuur meer was en schrijvers zich door de vrijheid van drukpers ongeremd konden uitleven.

Op de Avond van de Polemiek lezen tien polemisten een speciaal voor deze avond geschreven schotschrift voor: Hugo Brandt Corstius, Afshin Ellian, Paul Frentrop, Nausicaa Marbe, Heleen Mees, Ulli d’Oliveira, Jeroen van Kan, Marike Stellinga, Ebru Umar en Jaffe Vink.

Theodor Holman geeft op elke tekst polemisch commentaar. Ook Hans Teeuwen steekt zijn strijdbaarheid niet onder stoelen of banken.

Als slotstuk wordt aan de beste polemist de eerste Polemiek Prijs uitgereikt, in de vorm van de trofee ‘Het Scalpel’. De juryleden zijn Paul Cliteur (voorzitter), Hans van den Bergh, Barbara van Beukering en Pierre Vinken. De polemieken worden gepubliceerd in Het Parool. Komt allen naar deze avond vol strijd en nijd!