SLAA

SLAA

Alleen de bergen zijn mijn vrienden: over Behrouz Boochani (uitverkocht)

Alleen de bergen zijn mijn vrienden: over Behrouz Boochani (uitverkocht)

wo 6 november 2019
18.45
De Balie

Let op! Dit programma is uitverkocht.

Een avond met de Koerdische dichter en journalist Behrouz Boochani, die in het geheim vanaf Manus eiland een boek schreef, en Linda Polman, auteur van Niemand wil ze hebben. Europa en zijn vluchtelingen.

De Koerdische dichter en journalist Behrouz Boochani (1983) probeerde zes jaar geleden te vluchten naar Australië maar werd op zee opgepakt en naar het eiland Manus gevlogen. Daar werd hij illegaal gevangen gezet in wat het ‘Australische Guantanamo’ is genoemd.

 Tijdens zijn gevangenschap schreef Boochani in het geheim het boek Alleen de bergen zijn mijn vrienden, op een telefoon die de gevangenis was binnengesmokkeld. Het is een even snoeihard als poëtisch ooggetuigenverslag. Een aangrijpend relaas van jarenlange opsluiting en ballingschap.

Alleen de bergen zijn mijn vrienden werd meerdere keren bekroond, onder meer met de grootste literaire prijs van Australië.

Het boek verschijnt in Nederlandse vertaling bij uitgeverij Jurgen Maas. Op woensdag 6 november maken de VPRO en de SLAA gezamenlijk een programma met en over Boochani in De Balie in Amsterdam.

De zaal gaat om 18.45 open.

Van 19.00 tot 19.30 uur zendt het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland live een debat uit over Europees migratiebeleid vanuit De Balie, waar onder andere Linda Polman aan deelneemt, auteur van het boek Niemand wil ze hebben. Europa en zijn vluchtelingen. Presentatie: Chris Kijne.

Aansluitend presenteren Uitgeverij Jurgen Maas en de SLAA een gezamenlijk programma waarin onder meer gesproken wordt met Behrouz Boochani (via een videoverbinding), Linda Polman, Mariwan Kanie, Arash Kamali Sarvestani, Omid Tofighian. Ook wordt de Nederlandse vertaling van het boek gepresenteerd.

Luister hier naar de 4-delige reeks van radiomaker Edwin Koopman. Hij bewerkte Boochani’s boek tot audioserie die onder de titel Berichten uit Manus Prison wordt uitgezonden in het programma Bureau Buitenland.

Programma van Bureau Buitenland (VPRO), Uitgeverij Jurgen Maas en SLAA.

‘Dit is een geweldig boek. Alleen de bergen zijn mijn vrienden behoort zonder twijfel tot de grote gevangenisliteratuur.’
– Richard Flanagan
 

‘Alleen de bergen zijn mijn vrienden is meer dan een reportage, het combineert elementen van essayistiek, Perzische poëzie, contemporaine fictie en Koerdische folklore in een allesomvattende getuigenis.’
– The Times Literary Supplement

‘Behrouz Boochani is er onder gruwelijke omstandigheden in geslaagd een verslag te schrijven dat zijn gevangenbewaarders ongetwijfeld zal doen huiveren.’
– J.M. Coetzee