SLAA

SLAA

Bevrijdingsdag: Maureen Ghazal en Orchestre Partout

Bevrijdingsdag: Maureen Ghazal en Orchestre Partout

Maureen Ghazal

zo 5 mei 2024
19:20
Podium Mozaïek

Kom op Bevrijdingsdag luisteren naar Maureen Ghazal in Podium Mozaïek!

In het kader van Bevrijdingsdag presenteert Podium Mozaïek de documentaire Kitten of Vluchteling (met Engelse ondertiteling!) van Tina Farifteh. In de foyer speelt voorafgaand en na afloop van de vertoning Orchestre Partout en zal Maureen Ghazal poëzie voordragen. Bij deze voorstelling zit een gratis officiële Vrijheidsmaaltijdsoep (in blik) inbegrepen. Deze ontvang je na afloop van de voorstelling.

Orchestre Partout begint met spelen om 19:20 uur. Maureen zal om 20:00 uur voordragen.

Foto: Gaby Jongenelen

Maureen Ghazal schrijft poëzie en proza en maakt beeldend werk. Ze onderzoekt de betekenis van geboortegrond en moedertaal, ontworteling en verplaatsing. Haar teksten zijn filmisch en poëtisch en voeren langs verschillende landschappen. Het lichaam speelt een grote rol in haar werk evenals klank en taal die zowel in vorm als thematiek terugkomen. Op het papier laat ze haar moedertaal klinken dat het Nederlands is, tast ze het Arabisch af en laat ze de twee talen die in tegengestelde richting lezen, elkaar ontmoeten. De stem op het papier fluistert, zingt, pauzeert en gaat na waar die in het landschap resoneert.

Orchestre Partout bestaat uit ruwe diamanten. Ongepolijst en gepassioneerd rolt de muziek over het publiek. Liedjes over de liefde, over weemoed en troost. Liedjes die je verbazen en ontroeren, je laten dansen, uitzinnig dansen. Omdat muziek je opent. We spelen muziek omdat we er van houden. Omdat het swingt, verbaast, ontroert, herinnert aan ooit, ergens. We spelen muziek omdat het de taal is die we allemaal meteen begrijpen. Muziek opent je, verbindt je (weer) met de ander. In muziek bestaat er geen verleden of toekomst, er is alleen het NU. In het nu gebéurt iets, beweegt iets, is er magie. Vanuit de overtuiging dat muziek een universele taal is die mensen en werelden verbindt maakt Orchestre Partout vanaf 2010 muziek met azc bewoners en statushouders. Zo willen we bijdragen aan een kleurrijke samenleving waarin iedereen zijn talent kan ontwikkelen en elke stem klinkt en telt.