SLAA

SLAA

5kwarts: Alfred Schaffer

5kwarts: Alfred Schaffer

2012-11-14 20:30:00

I.s.m. Melkweg Theater
Met: Aaf Brandt Corstius, Mustafa Stitou, Melle de Boer en Gertjan van Leeuwen (alias Gummbah).

De SLAA en het Melkweg Theater slaan een 5kwartsmaat. Een ongebruikelijke maatsoort, die leidt tot ongebruikelijke programma’s waarin telkens een schrijver de hoofdrol speelt in zijn eigen compositie van tekst, beeld en geluid. Gedurende vijf kwartier wordt de lezer/toeschouwer meegenomen in het (artistieke) leven van de auteur. De schrijver ontvangt telkens mede-artiesten, schrijvers, denkers en theatermakers als zijn gast.

Veel jonge schrijvers zoeken naar nieuwe vormen om hun performance en denkbeelden beter uit te laten komen. Hoe mooi voorlezen ook kan zijn, er valt tegenwoordig dankzij alle media en de hechte onderlinge, genre-overschrijdende artistieke verwantschappen tussen schrijvers en andere artiesten veel meer te laten zien op een podium.

In deze tweede editie van het nieuwe seizoen is dichter, redacteur en vertaler Alfred Schaffer (1973) te gast. Tien jaar lang woonde hij in Kaapstad, waar hij aan de universiteit doceerde. Na een korte terugkeer naar Nederland, waar hij enkele jaren fondsredacteur was bij Uitgeverij De Bezige Bij, woont en doceert hij nu wederom in Kaapstad. Zijn dichtbundels werden onder meer genomineerd voor de VSB Poëzie Prijs en de C. Buddingh’ Prijs en wonnen onder andere de Jan Campert-prijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs.

Deze avond zou de titel ‘Hooggeëerd publiek!’ kunnen krijgen. Alle genodigden: Aaf Brandt Corstius, Mustafa Stitou, Melle de Boer en Gertjan van Leeuwen, laten  op hun eigen manier zien hoe je, op volstrekt originele wijze, je publiek kunt vermaken en verbazen. Misschien is humor bij alle presentatievormen wel cruciaal, zelfs in de muziek. Tussen de optredens door zullen, op een videoscherm, gedichten  worden voorgelezen door Alfreds favoriete Afrikaanse dichters o.a. Loftus Marais, Ronelda S. Kamfer, Danie Marais en Antjie Krog.

schaffer-alfred-roger-cremers.jpg