SLAA

SLAA

P.C. Hooftprijs voor Astrid Roemer

P.C. Hooftprijs voor Astrid Roemer

Zojuist werd bekendgemaakt dat de P.C. Hooftprijs voor proza dit jaar aan Astrid Roemer (Paramaribo, 1947) wordt toegekend. De P.C. Hooftprijs wordt jaarlijks uitgereikt, afwisselend aan proza, poëzie en essayistiek, en wordt beschouwd als de belangrijkste oeuvreprijs van de Nederlandstalige letteren. Het is voor het eerst dat de prijs naar een auteur uit het Caraïbisch gebied gaat.

De jury schrijft: ‘Politiek engagement en literair experiment gaan bij Roemer hand in hand. Naar het oordeel van de jury leidt dat tot romans die tegelijk scherpe en relevante interventies in het publieke debat zijn en complexe literaire verbeeldingen van de geschiedenis van Suriname (de roman Was getekend bestrijkt een veel langere periode voorafgaand aan 1980). Het is een geschiedenis die voor velen in Nederland nog tamelijk onbekend is, buiten de steekwoorden “slavernij” en “Decembermoorden”, maar die onlosmakelijk met ons land verbonden is, en daarmee ook, middels het unieke oeuvre van Roemer, met onze literatuur.’

De prijs wordt uitgereikt in het Letterkundig Museum, op donderdag 19 mei 2016, twee dagen voor de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581-1647), onze grootste renaissancedichter. De P.C. Hooft-prijs 2016 voor het gehele oeuvre van Astrid Roemer is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Karin Amatmoekrim, Sander Bax (voorzitter), Toef Jaeger, Edzard Mik en Pauline Slot. Recente laureaten in het genre verhalend proza waren A.F.Th. van der Heijden (2013), Charlotte Mutsaers (2010), J.M.A. Biesheuvel (2007), Cees Nooteboom (2004) en Gerrit Krol (2001). Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Lees hier meer, en hier.