SLAA

SLAA

Eindejaarlijstjes SLAA

Eindejaarlijstjes SLAA

Het is tijd voor onze eindejaarlijstjes! Het SLAA-team las van alles: Franstalig, Engelstalig, Nederlandstalig, boeken van dit jaar, van tien jaar geleden, echte klassiekers, fictie, non-fictie, graphic novels – noem maar op. Wij kozen allemaal drie boeken die we in 2021 lazen waarvan we dachten: dit moeten meer mensen lezen.

Maya Shamir is verantwoordelijk voor de programmering van de SLAA. Het samenbrengen van een diversiteit in literaire vormen, verhalen en opinies is het uitgangspunt in haar programma’s. Recentelijk ontwikkelde en werkte ze mee aan: Short & Kort, ROOTS!, Unbound festival en Op de Schans. Momenteel maakt ze een podcast over De Russen. Boeken die ze afgelopen maanden weleens cadeau deed: Burnt Sugar (Avni Doshi), De Kopenhagentrilogie (Tove Ditlevsen), Confrontaties (Simone Atangana Bekono), Je keek te ver (Marjoleine de Vos), Wilde Rozen (Konstantin Paustovski) en Dingen die ik niet wil weten (Deborah Levy).

Miriam van Ommeren, zakelijk leider, studeerde af op Duits Expressionistische kunst maar zette in 2008 haar liefde voor de letteren om in de oprichting van digitaal literair platform De Optimist. Miriam is een fervent beoefenaar van tsundoku, waarbij het in stand houden van flinke stapels nog te lezen boeken een vereiste is. Leest wel altijd: essays, Nabokov’s ‘Pnin’, Colette, Baldwin, Mishima, Arabische kinderboekjes en één poëziebundel per jaar. Haar schaarse vrije tijd spendeert Miriam in zweterige concertzaaltjes, stille meditatieruimtes en het ‘krachthonk’ van de sportschool. Of aan de Bretonse kust.

Nora van Arkel kan inmiddels niet meer op twee handen tellen hoe vaak ze al een nieuwe oplossing heeft moeten verzinnen voor alle boeken in haar huis. Als ze niet leest, schrijft ze aan haar eerste roman en zorgt ze voor de PR, communicatie en marketing van SLAA. Haar favoriete boek van 2020 was Girl, woman, other, maar ze leest alles van Paul Auster tot Stefan Zweig. Tijdens de eerste lockdown zette ze met drie anderen VIRUS op, een online verhalenbundel om te lezen in quarantaine. Ze studeerde Engelse literatuur in Amsterdam en Londen en volgde de Schrijversvakschool.

Sarah Stoffelsen volgde de onderzoeksmaster Literary Studies aan de UvA en besteedt dan ook veel van haar tijd aan het lezen, analyseren en ontleden van verhalen in alle mogelijke vormen. Ze wordt enthousiast van het werk van Dubravka Ugrešić, Walter Benjamin en Ali Smith, termen als post-postmodernisme en de ruïnes van het Antropoceen. Maar bij SLAA heeft ze ontdekt dat het toch het allerleukst is om haar liefde voor literatuur in de praktijk te brengen door mee te werken aan de mooiste literaire programma’s.

Ola Enzler (2000) schrijft en tekent. In 2016 won ze Mijn Kort Verhaal, in 2020 stond ze in de finale van Write Now! en werd er een scenario van haar verfilmd. Teksten van haar verschenen o.a. op nrc.online, scholieren.com en het opinieplatform van BNNVARA. Ze droeg voor in de Amsterdam Museum Live en verhalen van haar zijn opgenomen in de digitale expositie Corona In De Stad. Bij haar teksten maakt zij gedetailleerde illustraties.