SLAA

SLAA

Shortlist J.M.A. Biesheuvelprijs bekend

Shortlist J.M.A. Biesheuvelprijs bekend

De jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2022 heeft uit totaal drieëndertig inzendingen een shortlist van vijf titels samengesteld. De winnaar zal bekendgemaakt worden tijdens de feestelijke uitreiking op 20 februari, tijdens de Week van het Korte Verhaal.

De shortlist bestaat uit:

  • Hanna Bervoets, een modern verlangen (Pluim)
  • Guido van Heulendonk, Vrienden van de poëzie (Arbeiderspers)
  • Carmien Michels, Vaders die rouwen (Querido)
  • A.L. Snijders, Tat Tvam Asi (AFdH)
  • Annelies Verbeke, Treinen en Kamers (De Geus)

Het prijzengeld van de Biesheuvelprijs wordt traditiegetrouw vergaard via een crowdfundingsactie. Het eerste doelbedrag van € 4000 is in een recordtempo behaald, en is daarom verhoogd naar € 5000. Doneren kan nog tot 18 februari.

Meer over de genomineerden:

Foto: Saskia Vanderstichele

Carmien Michels (1990) is een veelgeprezen schrijver en performer. In 2016 werd ze Nederlands en Europees kampioen Poetry Slam. Sindsdien toert ze de wereld rond in vele talen. Ze debuteerde met de roman We zijn water (2013), die op de shortlists van de Vlaamse Debuutprijs en De Bronzen Uil stond. Daarna verschenen Vraag het aan de bliksem (2015) en haar poëziedebuut We komen van ver (2017). Vaders die rouwen is haar eerste verhalenbundel.

Foto: Klaas Hendrik Slump

Hanna Bervoets (1984) debuteerde in 2009 met Of hoe waarom, twee jaar daarop verscheen Lieve Céline, dat werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs. Een jaar later verscheen de bestseller Alles wat er was, gevolgd door Efter (2014), Ivanov (2016) en Fuzzie (2017). Bervoets’ werk werd verschillende malen genomineerd voor de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. In 2017 won Bervoets de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en in datzelfde jaar eveneens de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. Haar laatste roman, Welkom in het Rijk der zieken, behaalde de longlist van de BookSpot Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. Vertaalrechten van haar werk werden onder andere verkocht aan Duitsland, Frankrijk en Turkije.

Foto: Koen Broos

Guido van Heulendonk (1951) publiceerde de romans Hoogtevrees en Logboek van een narrenschip alsmede de verhalenbundel De echo van de raaf voordat hij in 1994 met de roman De vooravond zijn eerste boek bij De Arbeiderspers uitbracht. Sindsdien zijn al zijn boeken (romans en verhalenbundels) bij die uitgever verschenen. Wat in heel het werk vanaf De vooravond domineert is het besef van menselijk tekort en van het echec als constante en resultatieve factor van al het menselijk handelen en existeren. De verhalenbundel Vrienden van de poëzie is zijn veertiende boek. Werk van Van Heulendonk is verfilmd en overladen met nominaties en literaire prijzen. De Gouden Uil voor Paarden zijn ook varkens (1995) geldt als zijn tot dusver belangrijkste literaire bekroning. Vrienden van de poëzie is het veertiende boek van Guido van Heulendonk, en zijn tiende bij De Arbeiderspers.

Foto: Alex Salinas

Annelies Verbeke (1976) werd met haar succesrijke debuut Slaap! (2003) meteen bekend. In het Nederlands werden er meer dan 70.000 exemplaren van verkocht, en het werd in achttien landen uitgegeven. Ze publiceerde een tweede roman Reus (2006) en een bundel verhalen Groener gras (2007), waarin haar verrassend bijzonder realisme en lichtjes bizarre en absurde humor de aandacht trokken. Annelies Verbeke schrijft ook columns, filmscenario’s en theaterteksten. Met haar nieuwe roman Vissen redden, een nieuw hoogtepunt in haar ontwikkeling, verstevigt ze haar positie als een van de meest vooraanstaande auteurs van haar generatie.

Foto: Michiel Hendryckx

A.L. Snijders (1937-2021) publiceerde vanaf de jaren ’80 columns in diverse kranten. In de jaren ’90 bundelde Thomas Rap in vier boeken die columns, laatstelijk in 1998. In 2006 maakte AFdH een boek met 336 zeer korte verhalen van Snijders, Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk. In 2013 verscheen de zevende bundel zkv’s, Wapenbroeders. In juni 2021 is Snijders overleden.