SLAA

SLAA

Shortlist J.M.A. Biesheuvelprijs 2023 bekend

Shortlist J.M.A. Biesheuvelprijs 2023 bekend

De jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2023 heeft een shortlist van vier titels samengesteld. De winnaar zal bekendgemaakt worden tijdens de feestelijke uitreiking op 19 februari, tijdens de Week van het Korte Verhaal.

De shortlist bestaat uit:

  • Joke van Vliet, Wanneer de herten komen, Querido.
  • Hedda Martens, Bij wijze van leven, Querido.
  • Joep van Helden, Jerrycan, Atlas Contact.
  • Mischa Andriessen, Probeer de hemel mijn huis te maken, Querido.

 

Joke van Vliet is schrijver en beeldend kunstenares. In 2005 is ze cum laude afgestudeerd aan de AKI in Enschede. Ze had verschillende solotentoonstellingen en daarnaast gaf ze acht jaar les op de AKI als docent modeltekenen. In die periode werd het schrijven steeds belangrijker voor haar en zocht ze professionele begeleiding bij de schrijversvakschool in Groningen. Daar volgde ze lessen proza en essay. Sinds 2018 geeft ze er zelf les. Wanneer de herten komen is haar debuut. De verhalenbundel is op 26 april 2022 bij Querido verschenen. Op dit moment is ze al ver gevorderd met haar roman. Daarnaast schrijft ze een blog onder de titel gedachtespinsels en maakt ze beelddichten.

Foto: Jasmijn Janssen

Hedda Martens (1947) debuteerde in 1982 met de bundel Sjibbolet en andere verhalen. Haar verfijnde, nauwkeurig geschreven oeuvre bestaat voorts uit de bundels Een naald op het water en Iemandsland en de romans De postbode en Op dit uur van de dag; de laatste verscheen alweer elf jaar geleden. Regelmatig publiceerde ze in De Gids, Tirade, Raster en De Revisor.

Foto: Fjodor Buis

Joep van Helden studeerde Sociologie en Toneelschrijven. Eerdere verhalen verschenen in De Gids, Deus ex Machina, Tirade en DW B. Jerrycan is zijn debuut en verscheen in januari 2022.

Foto: Koos Breukel

Mischa Andriessen (Apeldoorn 1970) is dichter en schrijver. Bij uitgeverij De Bezige Bij publiceerde hij tot nu toe drie dichtbundels: Úitzien met D (2008), Huisverraad (2012) en Dwalmgasten (2016). Zijn debuut werd bekroond met de C. Buddingh’ Poëzieprijs, voor Huisverraad kreeg hij zowel de J.C. Bloem-Poëzieprijs als het Charlotte Köhlerstipendium toegekend. De recent verschenen bundel Dwalmgasten kreeg in de pers een lovend onthaal. Andriessen schrijft over beeldende kunst voor onder meer het Financieele Dagblad, eerder schreef hij teksten voor monografieën over andere B.C. Epker, Betsabeé Romero en Hugo Tieleman. Daarnaast schrijft Andriessen over jazz voor verschillende media waaronder dagblad Trouw. Hij is redacteur van het tijdschrift Terras. Zijn bundel Probeer de hemel mijn huis te maken verscheen in 2022 bij Querido.