SLAA

SLAA

Rodante van der Waal: Verwachten (podcast)

Rodante van der Waal

Rodante van der Waal: Verwachten (podcast)

Rodante van der Waal

Tijdens Brainwash Festival 2018 lieten zes schrijvers hun licht schijnen op het begrip ‘de verwachting’.  Lynn Berger, Marjolijn van Heemstra, Rodante van der Waal, Radna Fabias, Marja Pruis en Maxim Februari lazen ieder een column voor over wat de verwachting met hen doet. Aansluitend ging moderator Sophie Derkzen met hen in gesprek. Speciaal voor onze website zijn de voordrachten opgenomen. De komende weken kun je hier een aantal van de verwachtingen beluisteren.

Baren, zegt Rodante van der Waal, is een heftige, pijnlijke en transgressieve ervaring waarbij lichamelijke, psychische en emotionele grenzen op de proef worden gesteld. Een uitermate fysieke ervaring, waarbij een lichaam zodanig buiten haar grenzen treedt, creatief is, dat ze een ander lichaam voortbrengt.

Maar baren brengt ook een kwetsbaarheid en angst met zich mee. Niet alleen vrouwen, ook vroedvrouwen en artsen worden bang en handelen vanuit de herinnering aan die keer toen er iets is misgegaan. Vanuit die herinnering kan worden overgegaan op een totale controle en beheersing. Volgens Rodante kan dit leiden tot het schaden van autonomie en waardigheid van de vrouw tijdens de bevalling: ‘Zij wordt in dit proces geïdentificeerd als het grillige lichaam waardoorheen geboorte plaats vindt; als de onveilige plaats van de bevalling, waardoor zij, mét de natuur, mede gecontroleerd wordt.’

Beluister nu de vijfde aflevering van De verwachting met vroedvrouw in opleiding en filosoof Rodante van der Waal.
Meelezen? Lees hier Verwachten.

Foto: Rein Kooyman