SLAA

SLAA

De Leestip van Devika Partiman

De Leestip van Devika Partiman

Devika Partiman richtte in 2017 ‘Stem op een Vrouw’ op, een stichting die zich inzet om meer vrouwen in politieke functies te krijgen. Als sociale activist is ze hard bezig met het dichten van de kloof tussen politiek en burger.

Dit is geen sprookje
(Devika Partiman)

Mijn lievelingsboeken zijn magisch. Letterlijk. Ik lees graag fantasy en science fiction (waarvan met stip op één de Harry Potter-reeks 💖). Wellicht heeft het te maken met mijn activisme. Dagelijks ben ik bezig met onrecht, met het lezen over en bespreken van maatschappelijke issues en met wat er nog beter kan aan de wereld om ons heen. Wanneer ik lees, wil ik iets anders. En hoeveel anders kan je het krijgen dan een fantasiewereld? Deze zomer gun ik ook jullie een mini-vakantie in een andere wereld. Mijn tip? Uprooted, door Naomi Novik.

Uprooted is geschreven door de Amerikaanse Naomi Novik (1973). Het boek won meerdere “Best Fantasy” en “Best Novel” prijzen in 2015 en 2016, Warner Bros kocht de filmrechten, met Ellen DeGeneres als producent. Wanneer die verfilming er komt is nog onduidelijk. En dat is maar goed ook, want dan kunnen jullie tegen die tijd zeggen: ha, dat boek las ik al in 2019!

Uprooted is een verhaal over Agnieszka, een jonge vrouw die in het dorpje Dvernik woont. Het gebied waar zij woont beslaat verschillende dorpjes, gelegen langs een kronkelende rivier die in een magisch bos verdwijnt. Het gebied wordt beschermd door een tovenaar die ‘The Dragon’ wordt genoemd. Eens per tien jaar bezoekt hij het dorp om een tienermeisje uit te kiezen dat bij hem gaat wonen, bij wijze van ‘betaling’ voor zijn bescherming.

(Helaas, van het patriarchaat is ook in fantasy moeilijk te ontsnappen.)

Na tien jaar komen deze vrouwen terug, maar in het dorp blijven doen ze nooit. Er gaan veel verhalen rond over wat er precies met de vrouwen is gebeurd. Maar zeker weten de dorpelingen het niet.

Voor je nu denkt, dit verhaal ken ik (arm meisje wordt gedwongen bij een nare man te leven, maar vindt uiteindelijk – al dan niet met hem – toch een lang en gelukkig leven): gelukkig is dat niet de focus van het plot.

Zoals recensent Kate Nepveu van Slate schreef: Uprooted is not, as I thought it might be after those first three chapters, any of the following: a Beauty and the Beast story; a somewhat quiet tale about learning one’s magical abilities and negotiating a relationship with one’s teacher; or a story that includes intrinsically-gendered magic. What it is, is a kingdom-level fantasy with great magic and an engaging narrator—which packs a surprising amount of plot into its single volume.”

Het boek heeft mede dankzij de referenties naar Oost-Europa (de ouders van de auteur hebben roots hebben in Polen en Litouwen) de magie van een oud sprookje, maar heeft tegelijkertijd weinig op met clichés. Zo zijn de relaties in het boek verrassend tegendraads wanneer het op genderpatronen aankomt omdat de hoofdpersoon zo tegendraads is. Agnieszka is een enorm goed uitgewerkt personage, waardoor je als lezer alleen maar kan aanmoedigen hoe sterk ze wordt.

En: de manier waarop wordt beschreven hoe Agnieszka haar krachten ontdekt, liet me bijna geloven dat je met genoeg oefening vanzelf magische krachten kan ontwikkelen.

Noem mij een mooier effect van een boek dan magische empowerment.

Ik wens jullie een activistische zomer, vol magische verhalen om mee te ontsnappen!

Auteur: Naomi Novik
Titel: Uprooted
Deze editie: 2015
Uitgever: Pan Mac Miller
Tekst&beeld: Devika Partiman&SLAA ©

De Leeslijst is een concept van SLAA. Iedere zomer vraagt SLAA schrijvers en artiesten naar hun favoriete boekentip. Op zoek naar leesinspiratie? Lees vanaf nu iedere week een boekentip op SLAA.nl.