SLAA

SLAA

Writer in Residence: Nir Baram

Writer in Residence: Nir Baram

Schrijvershuis aan het Spui

Het project Writers in Residence is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds en biedt buitenlandse schrijvers van literaire fictie, non-fictie en poëzie gedurende twee à drie maanden een verblijf- en werkplaats in het historische en culturele hart van Amsterdam. De Writer’s Residency is gevestigd aan het Spui, boven Athenaeum Boekhandel. Vanuit hier heeft de schrijver gemakkelijk toegang tot het literaire leven van de hoofdstad.

Zo biedt het programma schrijvers niet alleen een inspirerende werkplek, maar wordt het schrijvers makkelijker gemaakt hun Nederlandse netwerk uit te breiden en hun werk hier te promoten, door bijvoorbeeld het geven van lezingen en het publiceren in lokale media.

Dit jaar verbleven Etienne van Heerden (Zuid-Afrika), Bernice Chauly (Maleisië), Yves Petry (België), Ronelda S. Kamfer (Zuid-Afrika) en Antonio Muñoz Molina (Spanje) al in het schrijvershuis. In de maand november was de jonge Israëlische schrijver Nir Baram (1976) woonachtig in het huis aan het Spui.

Zijn bezoek aan Nederland viel tegelijkertijd met de Nederlandse vertaling van zijn laatste boek Anashim Tovim, vertaald als Goede mensen door Hilde Pach en uitgegeven bij De Bezige Bij. Het boek beschrijft de periode tussen november 1938 (Kristallnacht) en juni 1941 (Duitse inval in Wit-Rusland) en speelt zich afwisselend af in Berlijn en Leningrad. De twee hoofdpersonen, woonachtig in deze verschillende steden, beleven deze dagen op een compleet andere wijze.

In de Nederlandse pers zijn het boek en de schrijver deze maand goed opgepikt. Zo stond de bespreking van het boek op de voorpagina van de boekenbijlage van het NRC Handelsblad en trad hij op bij het festival Crossing Border in Den Haag. Tijdens zijn verblijf in Amsterdam heeft Baram gewerkt aan een boek over de globalisering in de moderne tijd.