Toms Leeslijst #2: A Natural History of Ghosts
Tom Hofland
Toms Leeslijst #2
Deze zomer leest Tom Hofland om de week een geweldig boek. En wij lezen mee. In de columnreeks Toms Leeslijst houdt Tom bij welke boeken beslist mee moeten in de vakantiekoffer. Lees hieronder de tweede boekentip: A Natural History of Ghosts. 500 Years of Hunting for Proof.
Laat ik het maar gewoon bekennen: als een omslag me niet aanstaat, is de kans nihil dat ik een boek koop. Alleen als het me héél erg met klem aanbevolen wordt door iemand die ik héél hoog heb zitten, geef ik het een kans.
Het tegenovergestelde geldt natuurlijk ook: wanneer een boekhandel een beetje zijn best doet mooie uitgaves uit te stallen, kunnen ze er prat op gaan dat ik met een rugzak vol boeken naar huis ga.
Zwakzinnig, zullen sommige mensen dat vinden. Wat ben ik voor idioot? Het gaat toch om de inhoud?
Maar nee. Ik vind dat niet meer dan logisch. De omslag is voor mij onlosmakelijk verbonden met de inhoud. Een mooie omslag prikkelt, nodigt uit, doet allerlei verwachtingen rijzen en heeft zo een enorme invloed op de leeservaring. Een boek met een wanstaltige omslag moet véél beter geschreven zijn dan een boek met een kunstwerkje op de voorkant, omdat een lelijk boek vanaf het begin met 1-0 achterstaat.
Dit geldt althans voor mij zo. Of dat ook voor jou het geval is zal je zelf moeten bepalen.
Dit boek, A Natural History of Ghosts. 500 Years of Hunting for Proof, is precies zo’n boek dat heel goed een draak van een omslag had kunnen hebben. Het gaat tenslotte over geesten en spoken, een onderwerp dat vrijwel altijd kitscherig en goedkoop aan de man wordt gebracht.
Pech voor mij dus, want spoken en geesten zijn een van mijn favoriete onderwerpen! Ik heb er, door al die lelijke ontwerpen, nog nooit een boek over kunnen kopen. Tot nu.
Op de omslag zie je een open deur in een leeg huis. Achter de deur is het zwart: geen lichtgevende oogjes, geen gefotoshopt spookje, gewoon zwart. Daarop staat in sobere strakke letters de titel. Dat is alles.
Laten we eerlijk wezen, zo prachtig is dat ook weer niet, maar er wordt wel gebruikgemaakt van minimalisme, suggestie en spanning: toevallig precies de ingrediënten van een goed spookverhaal.
Dolgelukkig ging ik met mijn boek naar huis. En wat kan ik zeggen? Voor iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in spoken, geesten en andere occulte zaken is dit een must-read.
De schrijver, Roger Clarke, is een Britse filmrecensent met een levenslange fascinatie voor spoken. Hij wil in dit boek niet zozeer overtuigend bewijs neerleggen dat ze bestaan (hij heeft er zelf nooit een mogen ontmoeten), maar het idee dat mensen al sinds mensenheugenis geesten zien fascineert Clarke mateloos. Hij analyseert en bespreekt spookverhalen van de oudheid tot nu en probeert de geesten die in de verhalen voorkomen te classificeren in verschillende categorieën. Het boek had in die zin ook heel goed What Do We Talk About, When We Talk About Ghosts? kunnen heten. Je leert ontzettend veel over de culturele ontwikkeling die spoken hebben meegemaakt (van de geesten van voorouders, tot demonen, klopgeesten en interdimensionale wezens) en als je een beetje op mij lijkt word je er nog bang van ook.
Wie nog gaat kamperen deze zomer doet er goed aan dit boek van tevoren te lezen: niemand zal je spookverhalen rond het kampvuur kunnen overtreffen. En, niet onbelangrijk: voor de omslag hoef je je niet te schamen.
A Natural History of Ghosts. 500 Years of Hunting for Proof
Roger Clarke
384 pagina’s
Penguin Books
//
Tom Hofland schrijft korte en lange verhalen, toneel en reclameteksten en maakt podcasts voor o.a. de VPRO. Zijn lovend ontvangen debuutroman Lyssa verscheen in 2017 bij Uitgeverij Querido en werd bekroond met het C.C.S. Crone Stipendium. Eind 2017 werd Tom uitgeroepen tot ‘het literaire talent van 2018‘ door De Volkskrant.